Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Otto Andersson är Lovisas första riksdagsledamot på 20 år: ”Det känns overkligt”

Otto Andersson.
Bildtext ”Jag är ödmjukt tacksam för förtroendet och nu börjar jobbet” konstaterar Otto Andersson dagen efter valet. Arkivbild tagen på Lovisa stadshus balkong.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisakandidaten Otto Andersson säger att han vill jobba för hela östra Nyland och lyfter upp Borgå sjukhus som den viktigaste frågan han vill jobba för.

Svenska Folkpartiets Otto Andersson har valts in till Finlands riksdag med 4 933 röster i Nylands valkrets.

Han blir därmed den första riksdagsledamoten från det som i dag är Lovisa på 20 år.

Senast representerades Lovisatrakten av SFP:aren Ola Rosendahl från Pernå åren 1995–2003. Pernå har också haft en annan SFP:are i riksdagen, Henrik Westerlund var invald 1966–1995.

Hardombördiga Otto Andersson säger dagen efter valet att han kommer att jobba för hela Östnyland. I och med att det blev lite av en rysare på upploppet har han inte hunnit sova många timmar.

– Lite trött, men ännu mera lycklig och glad har jag vaknat. Det känns ganska overkligt, samtidigt är jag ödmjukt tacksam för det stora förtroende jag fått av väljarna, säger Andersson.

Personporträtt av Otto Andersson.
Bildtext Varje röst var avgörande, konstaterade Otto Andersson på valkvällen då skillnaden mellan Mikaela Nylander och hans personliga röster endast var 141.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Spänningen låg i hur många röster SFP-kandidaten Mikaela Nylander från Borgå skulle få. Marginalen blev sist och slutligen 141 röster till Anderssons fördel.

– Det blev väldigt jämnt och det viktiga är som sagt att jobba för alla östnylänningar, det är det jag siktar på.

Andersson förstår också det historiska i att gamla Lovisa stad nu fått sin första riksdagsledamot.

– Visst är det en stor grej och jag ser fram emot att jobba för Lovisanejden.

Den 39-årige Otto Andersson har varit stadsfullmäktiges ordförande sedan 2017 och har varit invald i fullmäktige sedan 2013. Trots det nya jobbet på Arkadiabacken tänker han inte ge vidare ordförandeklubban.

– Jag ser att de två uppdragen stöder varandra på ett naturligt sätt. I Finland är ganska många riksdagsledamöter också fullmäktigeledamöter.

Flera äldre kvinnor i röda mössor med svarta prickar står bredvid en yngre medelålders man i blå jacka.
Bildtext Otto Andersson tror att en orsak till segern var att så många människor har varit engagerade i valkampanjen, både på svenska och finska.
Bild: Mira Bäck / Yle

En fråga som Otto Andersson vill jobba för i riksdagen är Borgå sjukhus.

– Det är en fråga som berör oss alla. Resurserna och lagstiftningen som gäller små sjukhus bestäms på riksnivå, säger han.

Han vill också se att östra Nyland blir Finlands framgångsrikaste region. Han nämner skärgårdsturismen och tror att vi kan bygga ett nytt energikluster i regionen.

Lång karriär inom SFP

Andersson var röstmagnet i Lovisa i förra kommunalvalet då han fick 774 röster, vilket var ett nytt rekord för staden. Han ställde också upp i riksdagsvalet 2019 och fick då 3 348 röster.

Han är invald i Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och är ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i välfärdsområdet.

Jobbet i riksdagen är inte helt nytt för Otto Andersson som arbetar som specialmedarbetare för SFP:s ministergrupp och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Tidigare har han också arbetat som politisk rådgivare för Svenska riksdagsgruppen och Svenska folkpartiet.

Han har studerat juridik vid Åbo Akademi och Helsingfors universitet, och har varit aktiv inom Åbo Akademis studentkår.

Andersson säger sig vara helt tvåspråkig.