Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forskare: Stora skor att fylla när Thomas Blomqvist gör sorti

En man med gråsprängt kort hår och mörkblå tunn dunjacka står ute. I bakgrunden en byggnad med rödmålad träfasad.
Bildtext Lauri Rapeli överraskades inte av valresultatet. Men Thomas Blomqvists fall var inte väntat.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Redan när resultatet för förhandsrösterna publicerades stod det klart att SFP:s Thomas Blomqvist från Raseborg inte får fortsatt förtroende i riksdagen. Nu har hans efterföljare stora skor att fylla.

Riksdagsvalet 2023 blev en riktig rysare, men mycket gick också precis som förväntat, säger Lauri Rapeli, forskningschef vid Institutionen för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Lauri Rapeli förväntade sig inte att Thomas Blomqvist förlorar sin plats i riksdagen

13:54

SFP fortsätter dominera i västra Nyland, Johan Kvarnström (SDP) gör bra ifrån sig och får fortsätta i riksdagen och Henrik Wickström fortsätter vara framgångsrik i val. Allt det här är helt väntat menar Rapeli.

Thomas Blomqvist
Bildtext För Thomas Blomqvist blev det ingen ny mandatperiod. I stället förlorade han mot partikollegan Henrik Wickström med klar marginal.
Bild: Maria Wasström/Yle

Thomas Blomqvists fall överraskar

Enligt Lauri Rapeli är ändå Thomas Blomqvists uttåg den stora västnyländska valskrällen. Blomqvist tappar hälften av de röster han fick i riksdagsvalet för fyra år sedan och landar nu på blygsamma 3 364 röster.

– Jag antog att Thomas Blomqvist skulle bli invald igen, men Henrik Wickström tog många röster av Blomqvist, säger Lauri Rapeli.

Men han poängterar också att det inte enbart är Wickström som knep röster av Blomqvist. Även Karin Cederlöf från Esbo och Karl Åberg från Ingå klarade sig bra i valet, menar Rapeli.

Liten synlighet kostade honom platsen i riksdagen

I samband med den personliga valförlusten spekulerar Thomas Blomqvist själv att nederlaget beror på att han blivit sliten i väljarnas ögon. Blomqvist tror också att hans politiska stil, som innebär att han håller en ganska låg profil, nu kostat honom en plats i riksdagen.

Idag krävs det att politiker syns på bland annat sociala medier, säger Lauri Rapeli.

– Det är inte hans personlighet och stil, men det funkar inte i dagens värld.

Samtidigt förlorar riksdagen en erfaren politiker med mycket kunskap i och med Thomas Blomqvists nederlag.

– Han känner till hur politik fungerar i Finland och vi förlorar mycket erfarenhet om hur västnyländska frågor förs fram i riksdagen. Nu är det upp till Henrik Wickström att lära sig den konsten.

Diskussion om artikeln