Tim Wallin: Om jantelagen och företagsamhet
"Du ska inte tro att du är något" är kanske det mest irriterande, allmänt förekommande uttrycket i Svenskfinland som jag känner till, skriver företagaren Tim Wallin i sin gästkolumn. Hur ska man någonsin kunna uppnå sin fulla potential, när vi har en sådan attityd till varandra?
Lyckligtvis har jag själv aldrig brytt mig om dylika kommentarer som riktats till mig genom åren - annars skulle jag knappast vara där jag är idag.
Spel blev succé
För cirka 15 år sedan väcktes mitt intresse för företagsamhet i samband med att jag gick i Topeliusgymnasiet i Nykarleby. Vi fick starta upp ett företag inom programmet Ung Företagsamhet och driva det ett år. Jag fick blodad tand och efter att UF-året var slut gav jag mig själv ett löfte om att jag skulle starta mitt första riktiga företag innan jag hade fyllt 25 år.
Sagt och gjort, vid 24 års ålder kom idén och jag startade mitt första företag. Ett år senare lanserades brädspelet Finanskungen som blev en succé. Sist och slutligen blev det en one-hit-wonder, men jag lärde mig oerhört mycket av försöket som företagare. Jag kunde också konstatera att företagande är något av det roligaste och samtidigt mest utmanande som finns.
För knappt fem år sedan startade jag Gambit tillsammans med min kollega Erik Nylund. Vi är idag oerhört stolta över att kunna erbjuda anställning åt elva personer och vi blir fler varje år. Jag har nu varit företagare i cirka åtta år av mitt liv och det finns ingenting jag hellre skulle vilja vara.
Chanser i turbulenta tider
I och med att Finland sedan en längre tid befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation anser jag att det finns ett enormt behov av nya företagare. En företagare skapar arbete åt sig själv och förhoppningsvis även arbetsplatser åt anställda framöver.
Jag tror de flesta håller med om att det är bra för samhället. Det jag däremot tror många inte tänker på är vilka fantastiska chanser dessa turbulenta tider faktiskt erbjuder - nu är det en utmärkt tid att själv bli företagare!
Det är mycket som förändras både i Finland och i världen som bäst. Jag vet av erfarenhet att förändring alltid erbjuder nya möjligheter för dig som är villig att öppna ögonen, se dig omkring och tänka efter lite. Men jag skulle också rekommendera att du dessutom tänker lite större än du brukar; våga till och med drömma en gnutta!
Modern mobil- och webbteknik i kombination med innovativ logistik och infrastruktur har förändrat den globala marknaden. Numera kan du sälja dina produkter och tjänster, fysiska som virtuella, till hela världen.
Recept till framgång
Ja, vad behövs för att köra igång ett företag? Här är mitt recept:
1. Ta fram en idé. Det ligger fullt med idéer här och där, men de kan vara knepiga att se ibland. Vissa idéer kan vara ruttna, så granska dem alltid innan du fortsätter med steg två.
2. Blanda idén med rätt team. Ifall Jante ännu är med i det här skedet, slänger du ut honom. Kom ihåg att olika idéer behöver olika typer av personer för att slutresultatet ska bli lyckat.
3. Smörj formen med kapital enligt behov. Tänk på att vissa idéer behöver extremt lite pengar, medan andra kan behöva en rejäl injektion för att bli tillräckligt fluffiga. Har du inte själv tillräckligt av varan hemma, så knackar du dörr tills du hittar - det finns olika alternativ. Ta aldrig in kapital om det egentligen inte behövs; det brukar nämligen finnas en hake - läs noggrant på förpackningen.
4. Hitta viljan och modet att faktiskt ta steget ut. Släng ut Jante för gott, ifall han oförmärkt har tassat in igen. Helt utan risk är det omöjligt att lyckas, men ta inte onödiga risker.
5. Kavla upp ärmarna och krydda rejält med din tid och svett. Krydda på bara. Mera, mera. Fortsätt så...
6. Efter en stund (som varierar mycket från fall till fall) borde du känna en tilltagande tillfredsställelse över vad du har på gång. Det kan förhoppningsvis till och med dofta framgång. OBS! Uteblir något av dessa två kännetecken kan det vara värt att börja om från steg ett innan det börjar ryka.
Kom också ihåg att det också finns tillgång till gratis rådgivning via organisationer, som till exempel Vasaregionens Startia och VASEK. De kan hjälpa till med pappersarbete, fungera som bollplank för din idé och komma med tips om hur du får tag i kapital med mera. De kan alltså fungera som stöd direkt från steg ett i receptet.
Och du, glöm jantelagen är du snäll - vi vet båda två att du "är något."
Tim Wallin
VD och delägare, Gambit
Kolumner på Yle Österbottens webb
- Yle Österbotten har i höst bett en rad österbottningar skriva kolumn på svenska.yle.fi/osterbotten.
- Syftet med kolumnerna är att väcka debatt och lyfta fram frågor som inte alltid får uppmärksamhet i media.
Övriga kolumner:
- Marina Lindell (20.12)
- Jonas Rönnqvist (12.12)
- Janne Hyöty (9.12)
- Hippi Hovi (6.12)
- Peter Backa (2.12)
- Tomas Brännkärr (29.11)
- Gösta Willman (25.11)
- Dan Holm (22.11)
- Tim Wallin (18.11)
- Sarah Tiainen (11.11)
- Runa Harju (7.11)
- Thomas Snellman (31.10)
- Stefan Jungell (28.10)
- Jonna Lindqvist (24.10)
- Frits Olaussen (21.10)
- Göran Honga (17.10)
- Birgitta Höglund (14.10)
- Anna-Kajsa Blomqvist (10.10)
- Christina Båssar (7.10)
- Inger Damlin (3.10)
- Calle Koskela (30.9)
- Jenna Vierinen (26.9)
- Mikael Appel (23.9)
- Rurik Ahlberg (19.9)
- Anna Häggblom (16.9)
- Nina Brännkärr-Friberg (12.9)
- Malin Aura (9.9)
- Ann-Mari Audas-Willman (5.9)
- Anna Bertills (2.9)
- Sören Lillkung (29.8)