Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländarna äter upp Centerns kommuner i Vasa valkrets: ”Är ju lätt att hålla med Sannfinländarna”

Två kvinnor tittar in i kameran.
Bildtext Anci Jylhä och Rebecca Åkers.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Anci Jylhä och Rebecca Åkers analyserar valresultatet i Vasa valkrets. Sannfinländarnas budskap har varit förenklat och gått hem hos väljarna.

Anci Jylhä och Rebecca Åkers gav sina analyser på valresultatet i Vasa valkrets i Yle Österbottens morgonsändning.

Jylhä fungerade länge som kontaktchef för SFP i Österbotten men jobbar numera på Svenska Bildningsförbundet. Åkers är fullmäktigeledamot för SDP i Korsholm och ställde själv upp i riksdagsvalet 2019.

Enkla lösningar i en komplicerad värld

Valets vinnare i valkretsen var Sannfinländarna och förstagångskandidaten Pia Sillanpää från Karleby var en av de invalda.

- Om man tittar på Pia Sillanpääs röster så kan jag tänka mig att en del av Jutta Urpilainens röster har gått dit, säger Anci Jylhä.

Såväl Jylhä och Åkers anser att partiets budskap varit snuttifierat och förenklat.

- ”Sähkön hinta alas”, ”bensan hinta alas” och ”ruuan hinta alas” har jag hört på många ställen. Och det är ju lätt att hålla med. Men de förklarar inte och folk kanske inte heller behöver en förklaring, funderar Åkers.

Sannfinländarna har bland annat varit synliga på Tiktok och Åkers tror att även det har hjälpt dem.

Så en lyckad och synlig kampanj?

- Det skulle jag säga. Och när det är komplicerat i världen vill man gärna ha enkla lösningar. Jag har också hört av många finlandssvenskar att de röstat på Sannfinländarna. De säger att de ”håller med om allt annat förutom språket” och då har ”allt annat” vägt tyngre, säger Åkers.

Strand läcker till Samlingspartiet?

Inom SFP gick Anders Norrback från Närpes om Mikko Ollikainen från Malax. Ollikainen tappade cirka 2 300 röster jämfört med valet 2019.

- Jag tycker att han (Norrback) har varit ganska synlig i lokaltidningarna. Regionen spelar nog också in mycket. Sydösterbottningarna vill ha en representant, säger Åkers.

Joakim Strand backade rejält och Åkers tror att Vasa Elektriskas höga priser är en delorsak. Hon tror att en del av hans väljare gått över till Samlingspartiet.

- Det kan jag hålla med om, att många säkert gått över till Samlingspartiet. Han har haft väldigt många finskspråkiga väljare, säger Anci Jylhä.

Samtidigt konstaterar Jylhä att det val som SFP gjorde 2019 i Vasa valkrets var optimalt.

- Då gjorde Henriksson och Strand väldigt bra ifrån sig. Nu var rösterna mer utspridda. Christoffer Ingos röster ökade mycket och det gjorde också Ramieza Mahdis.

SFP backade med 5 355 röster och landade på 47 525 totalt.

Sannfinländarna tar över Centerns kommuner

Centern var ändå valets tydliga förlorare i och med att man tappade ett mandat.

- För tjugo år sedan hade de sju mandat i Vasa valkrets. Men nu har något hänt, säger Jylhä.

Och det har det sannerligen. I åtta kommuner i Vasa valkrets gick Sannfinländarna nu om Centern som kommunens största parti. Kanske mest anmärkningsvärt i Karleby och i Seinäjoki.

Sannfinländarna är nu störst i nio kommuner, Centern i sexton.