Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbon Henrik Wickström har gjort spikrak karriär från skolans elevkår till landets riksdag

Henrik Wickström klappar i händerna på SFP:s valvaka.
Bildtext På tredje försöket lyckades Henrik Wickström bli invald i riksdagen. Bakom ligger ett målmedvetet arbete som pågått i över tio år.
Bild: Lehtikuva

Henrik Wickström (SFP) är en politiker som verkar finnas överallt samtidigt. Han träffar gärna folk, svarar på frågor om högt och lågt och är extremt synlig på de sociala medierna.

Ingåbon och SFP:aren Henrik Wickström har målmedvetet och idogt arbetat sig fram på det politiska fältet i Västnyland och Svenskfinland. Redan i sitt första kommunalval år 2012 blev han invald och efter det har röstetalet stadigt vuxit.

I dag är Henrik Wickström 28 år och hör till det yngre gardet politiker i den nya riksdagen, där medelåldern är 47 år. Men trots det har han en över tio år lång politisk karriär bakom sig.

Bildtext Henrik Wickström var viceordförande i beväringskommittén under sin tid vid Nylands brigad. Bilden är från år 2013.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det första förtroendeuppdraget var i Källhagens skola i Virkby i Lojo åren 2007–2010. Efter det har de olika uppdragen avlöst varandra och blivit allt fler.

Det goda valresultatet överraskade

Redan innan Wickström blev student ställde han upp i kommunalvalet i Ingå år 2012. Han blev invald med 69 röster och landade på en åttonde plats på SFP:s lista i Ingå, där partiet brukar få ungefär hälften av mandaten.

SFP-politikern och Ingåbon Henrik Wickströms röster i kommunalvalen 2012, 2017 och 2021 har vuxit från 69 till 750.

År 2015 ställde han som tjugoåring för första gången upp i riksdagsvalet. Då lyckades han skrapa ihop 679 röster, vilket var nionde mest av partiets kandidater i Nyland.

Då tyckte han att det goda resultatet kändes ofattbart och visste inte riktigt varför valet gick så bra som det gjorde.

– Jag borde ju fråga det här av väljarna. Jag är personligen mycket överraskad över det här och tacksam för dem som har gett mig sitt förtroende, sade han i en artikel.

Henrik Wickström i Ingå bibliotek
Bildtext År 2015 ställde Henrik Wickström upp i riksdagsvalet för första gången.
Bild: Yle/Maria Wasström

År 2015 blev Henrik Wickström också vald till SFP:s ungdomsorganisation SU:s kretsordförande i Nyland.

Rollen som röstkung befästs

Två år senare var det dags för kommunalval igen. I det här skedet började hans aktiva arbete för att ge sin politik synlighet ge avkastning på allvar. Saldot i kommunalvalet 2017 var 373 röster, vilket krönte honom till överlägsen röstkung med en marginal på över 200 röster till tvåan.

Receptet för framgången var bland annat en aktiv synlighet både på sociala medier och på traditionella evenemang i byarna och på torgen. Det här receptet har han framgångsrikt fortsatt att använda och det har gett honom en bred kontakt till folk i olika åldrar och på olika plattformar.

Henrik Wickström sitter vid ett bord tillsammans med en drös andra.
Bildtext År 2017 tog Henrik Wickströms politiska karriär fart på allvar.
Bild: Yle/Marica Hildén

Efter framgången i kommunalvalet axlade Wickström posten som kommunstyrelsens ordförande. Som 22-åring var han troligtvis den yngsta personen på den posten i Finland.

Själv ansåg han att det gjorde att han stack ut ur mängden på ett positivt sätt.

– Den första perioden när jag satt i fullmäktige så fanns det en hel del saker och ting jag var tvungen att lära mig, men jag tror det är likadant för de som är äldre. Det är likadant för alla som är med för första gången, kommenterade han i en artikel från år 2018.

”Västnylänningarna har velat prata om kustbanan och vägarnas skick”

År 2019 var det återigen dags för riksdagsval. Då lyckades Henrik Wickström nästan femdubbla sina röster och landade på totalt 3 265 röster.

Det var ett resultat som han sade att han kunde leva med.

– Jag är ändå en relativt ung politiker så det är viktigast att skapa trovärdighet och det har jag lyckats med. Det finns säkert något jag kunde ha gjort annorlunda, men det är bättre att blicka framåt, kommenterade han då.

SFP-politikern och Henriks Wickströms röster i riksdagsvalen 2015, 2019 och 2023 har ökat feån 679 till 7302. I vårdvalet fick han 5865 röster.

Wickström tyckte också att han hade lyckats skapa debatt och att folk var intresserade av hans politiska åsikter.

– Västnylänningarna har velat prata om kustbanan och vägarnas skick, medan man på andra håll diskuterat utbildning, välmående och klimatet.

fyra män invid en landsväg
Bildtext Henrik Wickström firar att stamväg 51 har fått belysning. Med på bilden är dårvarande Ekenäs Energis vd Frank Hoverfelt, Karis Telefons vd Henrik Ekblom och Ingås kommundirektör Robert Nyman.
Bild: Yle / Monica Slotte

År 2019 blev Wickström också vald till SFP:s viceordförande.

Valen har avlöst varandra

I kommunalvalet år 2021 blev Henrik Wickströms position som röstkung ännu mer överlägsen.

Han fördubblade sitt röstetal och fick 750 röster, vilket innebar att närmare en fjärdedel av alla Ingåbor gav sin röst åt honom. Marginalen till tvåan var över 600 röster.

Valen har avlöst varandra de senaste åren och Henrik Wickströms har knappt hunnit avsluta en kampanj innan följande har tagit vid.

I välfärdsområdesvalet 2022 blev det återigen en skräll för Wickströms del. Med 5 865 röster fick han tredje mest röster i hela landet och mest i Västra Nylands välfärdsområde. Det gav honom också en plats i välfärdsområdets styrelse.

Då gissade han själv att orsaken till det goda resultatet var att han förde en aktiv kampanj och jordnära politik.

– Jag har diskuterat med väljare och förklarat vad vårdreformen innebär både på på webben och live och jag tror att det har burit frukt.

Går hem hos unga och äldre

Som politiker är Wickström extremt synlig och aktiv på olika plattformer. Han ställer upp på olika evenemang, deltar i diskussioner på de sociala medierna, skickar ut pressmeddelanden i snabb takt och svarar på folks telefonsamtal.

Han har beskrivits som lillgammal på ett bra sätt, vilket gör att han går hem i olika åldrar.

Man utomhus en höstmorgon, solen skiner och träden är färggranna.
Bildtext Henrik Wickström är inte rädd för att föra fram sig själv och sina åsikter.
Bild: Linus Westerlund / Yle

De senaste åren har han starkt profilerat sig i trafik- och vårdfrågor och han lyfter väldigt gärna upp det i sina profiler på de sociala medierna.

På lokal nivå har han bland annat jobbat för att förbättra Täktervägen och Gamla Kustvägen mellan Fagervik och Snappertuna.

På en regional nivå har han också engagerat sig för att få belysning till stamväg 51 och riksväg 25 och för att utveckla kustbanan. Kollektivtrafiken mellan huvudstadsregionen och Västnyland är också ett ämne som Wickström gärna lyfter upp.

Vårdfrågan allt mer på agendan

I och med att Henrik Wickström ställde upp i välfärdsområdesvalet blev hans synlighet i vårdfrågor också större. Han har ordnat direktsända diskussioner kring bland annat Raseborgs sjukhus framtid och ställt upp på otaliga informationsmöten kring vårdreformen och dess inverkan.

Efter att välfärdsområdet körde igång har han aktivt diskuterat problem och utmaningar på olika nivåer.

I en lokal Facebookgrupp uppstod det till exempel en diskussion kring problemen för äldre på serviceboenden att betala sina räkningar. Det dröjde inte länge förrän Henrik Wickström uppmärksammade diskussionen och svarade på frågor och lovade att föra ärendet vidare.

Den här stilen har varit ett framgångsrecept som nu bar ända fram till riksdagen. Med 7 302 röster blev han en av de nio kandidater som valdes in i riksdagen från SFP:s lista. Återigen fördubblade han nästan sina röster.