Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Pargasbor hoppas se SFP i regeringen: ”De har lättare att förstå minoriteter, då de själva är en del av en sådan”

En ung kvinna vid en gata.
Bildtext Cia Jönsson oroar sig över att Sannfinländarna fått så mycket understöd.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Flera Pargasbor är nöjda över att Samlingspartiet blev största parti och hoppas de nu får ordning på ekonomin. Men många är tveksamma till Sannfinländarna.

I Pargas gläder sig många över att Svenska folkpartiet fick behålla sitt mandat i regionen. Men när det gäller andra partier går åsikterna isär. En del är missnöjda med den ekonomiska politik som förts under de senaste fyra åren och vill ha en förändring.

– Jag har inte röstat på en lång tid, men nu var det på tiden. Jag hoppas att Sannfinländarna sitter i regeringen. Jag delar deras värderingar, den här världen har blivit så galen att det inte kan fortsätta på samma sätt, säger Pargasbon Anne Nurmiso.

Nurmiso hoppas att åtminstone inte Socialdemokraterna sitter i regeringen. Främst hoppas hon på en förändring när det gäller energipriser och invandring.

En kvinna utanför en matbutik
Bildtext Anne Nurmiso stöder Sannfinländarna och hoppas att kommer att sitta i regeringen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Viktigt att SFP sitter i regeringen och får sin röst hörd

Viktor Johansson ser det som viktigast att SFP klarade sig bra i valet. Han hoppas att SDP och Vänsterförbundet inte sitter i den nya regeringen eftersom han inte tycker om deras politik.

– Jag tycker att det är bra att Samlingspartiet bildar regering och förhoppningsvis får SFP komma med, men det beror på omständigheterna. Jag tycker att Sandra Bergqvist har gjort ett jättebra jobb och fört fram speciellt skärgårdens saker. Visst är det viktigt att SFP sitter i regeringen och får sin röst hörd, säger Johansson.

En ung man på en parkering.
Bildtext Viktor Johansson tycker det är huvudsaken att det gick bra för SFP.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Pargasbon Anita Vuokko tycker inte att riksdagsvalet bjöd på några större överraskningar. Hon hoppas på en blåröd regering. Däremot hoppas Vuokko att Sannfinländarna inte sitter i den nya regeringen.

– Jag skulle önska att Socialdemokraterna också skulle sitta i regeringen, men det kan bli svårt att komma överens. Jag tror att det kan bli svårt att hitta en bra regering. Svenska folkpartiet är bra på att skapa balans mellan partier som har svårt att komma överens, säger Vuokko.

En kvinna på en parkering.
Bildtext Anita Vuokko skulle gärna se både Samlingspartiet och SDP i regeringen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi har fyra hårda år framför oss”

En som inte har någon till övers för Sannfinländarna är Jacob Fellman. Han oroar sig för vilka följder en högerregering kan ha för de svagaste i samhället.

– Någon fullständig katastrof blev det inte, men vi har fyra hårda år framför oss. Det blir en större ojämnlikhet mellan människor, det blir sämre för de svaga i samhället. Det kommer att vara svårare för de som vill flytta hit. Det ser inte alls bra ut. Det enda hoppet är om det skulle bli en blåröd regering med lite stöd, säger Fellman.

En äldre man vid en gata.
Bildtext Jakob Fellman oroar sig vilka följder det får ifall Samlingspartiet och Sannfinländarna bildar regering.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Även Cia Jönsson oroar sig över Sannfinländarnas höga röstetal.

– Det skrämmer mig lite som finlandssvensk att Sannfinländarna fått så mycket understöd. Jag tycker att det är jätteviktigt att SFP är i regeringen, de har lättare att förstå minoriteter då de själva är en del av en sådan, säger Jönsson.

Rasmus Rönkönharju ser däremot inte lika negativt på valresultatet. Själv valde han att inte rösta i riksdagsvalet, eftersom han inte visste vem han skulle rösta på, men han tror det är bra med en förändring.

– Det kan ju inte bli värre än vad det är, jag är förhoppningsfull och hoppas på det bästa, säger Rönkönharju.

Diskussion om artikeln