Taktikröstades det i riksdagsvalet – och hur kan Egentliga Finland gynnas av Orpo som statsminister? Så här svarar statsvetare Kimmo Grönlund
Att den blivande statsministern Petteri Orpo kommer från Åbo kan exempelvis gynna entimmestågprojektet i framtiden, menar statsvetare Kimmo Grönlund.
I Egentliga Finland blev Samlingspartiet störst med fem mandat, Sannfinländarna tvåa med fyra mandat och SDP trea med tre mandat. Centern var det enda partiet som förlorade ett mandat i regionen. Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, säger att Centerns förlust av mandat beror på partiets allmänt svaga nationella resultat.
– Centern har inte riktigt funnit ro i regeringskonstellationen och det syns att partiets traditionella väljare inte har gillat partiets medverkan i den rödgröna koalitionen. Däremot led SFP mycket mindre av det än Centern gjorde, säger Grönlund.
Att statsministerkandidaten Petteri Orpo kommer från Åbo kan gynna Åbo och regionen i framtiden, menar Grönlund.
– Det är till exempel möjligt att det omtvistade entimmeståget får mera finansiering i statsbudgeten tack vare att Orpo kommer från Åbo, säger Grönlund.
Mycket prat om taktikröstning, men hur gick det sen?
Taktikröstning har varit ett omdiskuterat ämne under årets riksdagsval. Hur mycket förklaras De Grönas och Vänsterförbundets back i mandat med att folk taktikröstat på SDP?
– Taktikröstning har skett i viss mån, men det är omöjligt att skilja vad som har att göra med Sanna Marin som statsminister och SDP:s partiordförande, och vad som var ren och skär taktikröstning från personer som tidigare röstat på De Gröna eller Vänsterförbundet.
Grönlund betonar att röstökningen för socialdemokraterna inte är summan av de mandat som De Gröna och Vänsterförbundet förlorade. Sett till mandatfördelningen lyckades taktikröstningen egentligen inte, menar Grönlund.
– Om tanken med taktikröstningen var att rädda den nuvarande regeringsgrunden, lyckades det inte. Nu blev nettoförlusten nio mandat, eftersom SDP:s mandat ökade med tre, samtidigt som Vänsterförbundet förlorade fem och De Gröna sju mandat, säger Grönlund.
Samtidigt som andra mindre partier förmodligen påverkats av taktikröstning behöll SFP sina nio mandat i riksdagen. Enligt Grönlund förklaras det här med att SFP är ett parti för alla svenska intressen, samtidigt som partiet har trogna väljare.
– I år hade SFP en liten valförlust när det gäller väljarstöd, men det påverkade inte mandaten, och i Egentliga Finland gick det ju vägen för Sandra Bergqvist som fick ett bra personligt resultat. Det var lite osäkert hur det skulle gå för SFP som inte hade valförbund i år om valdeltagandet är högt, men nu blev valdeltagandet inte så högt trots att många förhandsröstade.
Svårt att säga om inställningen till Nato påverkade hur väljare röstade
I en artikel redogör Yle Uutiset för hur fem av sju sittande riksdagsledamöter som motsatt sig Natomedlemskapet inte blev omvalda i riksdagen. En av dessa är Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho i Åbo, som ersattes av nykomlingen Timo Furuholm. Tyder det här på att Natomotståndare bestraffades i riksdagsvalet?
– Om man drar förhastade slutsatser är svaret ja, men det är omöjligt att gå in på de enskilda faktorerna som påverkade hur väljare röstade. Men det är inte en omöjlig tolkning. Sedan måste vi förstås komma ihåg att det inom exempelvis Vänsterförbundet traditionellt finns ideologiskt Natomotstånd, så det finns förmodligen också väljare som är av samma åsikt. Men nu verkar det ha funnits fler väljare som är för än emot Nato.
Klimatfrågor intresserar fortfarande, men diskuteras mindre
Under riksdagsvalet 2019 var klimatfrågor ett stort tema och De Gröna gjorde ett bra resultat, men i årets riksdagsval gick De Gröna rejält back och förlorade sju mandat. Enligt Grönlund betyder detta ändå inte att klimatfrågor inte längre intresserar väljare.
– Förklaringen ligger i att klimatfrågor diskuterats mindre i årets valkampanjer jämfört med valet för fyra år sedan, och i att det blev en kamp mellan de tre stora partierna. Valanalyser och väljaranalyser kommer säkerligen visa på att de som tidigare röstat på De Gröna nu röstat på SDP eller Samlingspartiet för att motverka att Riikka Purra och Sannfinländarna blir statsministerparti, säger Kimmo Grönlund.