Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En barnmorska, en polis och en ostmästare nya riksdagsledamöter från Vasa valkrets

Collage med tre nyvalda riksdagsledamöter.
Bildtext Pia Sillanpää (sannf), Anne Rintamäki (sannf) och Janne Jukkola (saml).
Bild: Ida-Maria Björkqvist, Anne Teir-Siltanen, Jakob Lillas

Anne Rintamäki (sannf) är en riktig glesbygdsmänniska, Pia Sillanpää (sannf) vill alltid vara rättvis och Janne Jukkola (saml) är företagare och familjefar. Så kan man beskriva de nya ledamöterna utgående från ord de själva väljer.

Alla tre kom in i riksdagen på första eller andra försöket. I den här artikeln presenterar vi nykomlingarna lite närmare.

Janne Jukkola har fyra barn, det har också Anne Rintamäki medan Pia Sillanpää har tre. Jukkola och Sillanpää bor i Karleby medan Rintamäki är Vasabo. Ursprungligen kommer hon ändå från Kauhava och hon beskriver sig som en riktig glesbygdsmänniska. Att flytta till Helsingfors är ingen dröm precis.

– Jag är lite förskräckt. Jag har alltid sagt att fort bort härifrån, jag trivs inte riktigt. Men vad man får ska man ta emot, också det här och det går som det går, säger Rintamäki.

När det stod klart att hon är invald kom en polispatrull till valvakan.

– Det var kollegor som kom och överraskade mig, de gav mig en ”statlig portion”, semla och trip från finkan så jag ska klara mig kommande år.

Rintamäki säger att hon har mycket realistiska förväntningar på vad riksdagsjobbet kan innebära.

– I polisjobbet syns läget i samhället kanske allra bäst.

Kvinna ser in i kameran.
Bildtext Anne Rintamäki tillhörde tidigare centern men bytte parti 2020 eftersom hon inte tyckte om regeringens politik.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Rintamäki var tidigare centerpartist, men beslöt att byta till sannfinländarna 2020 eftersom hon inte gillade regeringens politik.

– Centern handlade för mig om livet på landet, det var en viktig del av mig och det har inte förändrats, men beslutet var rätt.

Vaccin fick barnmorskan att engagera sig politiskt

Pia Sillanpää ställde första gången upp i ett val ifjol då det var välfärdsområdesval. Hösten innan kände hon att hon måste engagera sig.

– Det var då regeringen började fundera på lag 48 A. Om tvångsvaccin för vårdbranschen. Då började jag tänka att nu måste jag komma in i politiken så att jag kan försöka påverka sådant som jag inte tycker är rätt.

Frågan om vaccin är fortfarande viktig för Sillanpää.

– Jag vill jobba för att alla branscher ska ha samma regler, inte bara något som gäller vården och att någon bransch tvingas ta vaccin.

Gör du skillnad på vaccin vi har haft i vaccinationsprogrammet länge och influensavaccin?

– Jag tycker det ska vara frivilligt med alla vacciner, men själva har vi tagit alla de som hör till programmet. Jag tycker det är viktigt med vacciner men i alla situationer behöver människan ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är jätteviktigt för mig och en etisk linje jag håller fast vid.

Kvinna sitter vid badkar.
Bildtext Pia Sillanpää älskar jobbet som barnmorska och vill ogärna lämna det och kollegerna. Samtidigt ska det bli spännande med riksdagsjobb.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Står upp för svenska, pratar finska hemma

När Sillanpää ska beskriva sig själv säger hon så här:

– Jag är jättesnäll, en rättvis människa i alla situationer, eller jag försöker i alla fall vara det. Och så tycker jag om folk och är social.

I valet hade hon tre teman; vården, inhemsk mat/jordbruk och skolan.

– Att barnen ska få undervisning på sin egen nivå, att alla har möjlighet till succé och att vi får skolsystemet att fungera bättre.

Sillanpää gick själv i svensk skola och vill jobba för att svenskspråkiga ska få svensk service. Hemma pratar hon i dag finska och hennes barn går i finsk.

– När jag fick mitt första barn försökte jag prata svenska med honom men det fungerade inte så bra, det var inte mitt känslospråk så jag beslöt att vi pratar finska och de får gå i finsk skola men jag försöker hålla fram svenskan.

På vilket sätt?

– Jag motiverar varför det är viktigt att kunna språk och att de kanske behöver det senare i livet fast det inte känns så då de är barn och ungdomar.

Jukkola beskriver sig som familjefar och företagare

Janne Jukkola bor i Lochteå och hann sitta två perioder i fullmäktige i den självständiga kommunen innan det blev fusion med Karleby 2009. Från och med 2010 sitter han i fullmäktige i Karleby.

– Jag har alltid velat påverka, jag är inte någon som följer från sidan utan jag vill delta, utveckla saker. Ibland lyckas man, ibland inte men det är belönande då man ser att saker händer.

Man i vinterjacka står på en terrass.
Bildtext Janne Jukkola tänker fortsätta tillbinga så mycket tid han kan hemma, i Karleby och de österbottniska landskapen också som riksdagsman.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Jukkola beskriver sig som familjefar och företagare. Familjen har flera företag, bland annat tillverkar de ost och yoghurt. Jukkola anser också att landsbygden och inhemsk mat är viktiga ämnen för honom som politiker.

– De österbottniska landskapen är Finlands matbod.

Men samtidigt tänker han också på säkerhetsfrågor och livskraft.

– Att företag ska våga investera i Finland, att företag finns här, utvecklas och skapar arbetsplatser och genererar pengar som vi kan betala service med.

Hurdan riksdagsman vill du vara?

– Jag vill verkligen vara en folkets representant (finska: kansan edustaja). Jag har inte tänkt rymma iväg till Helsingfors och bli någon man inte får tag på. Jag kommer att vara här så mycket som jag hinner, hemma och i Karleby och i landskapen.

Men vem ska tillverka osten då du åker till riksdagen?

– Vi har bra anställda, och i mars var jag också mycket bort från jobbet så jag är inte orolig. Men det blir en stor förändring för hela vår arbetsgemenskap. Jag ska vara med på något vis också framöver.