Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Se på kartan hur rösterna mellan Eva Biaudet och Marcus Rantala fördelades – vem vann i din stadsdel?

Uppdaterad 04.04.2023 08:49.
Eva Biaudet tittar in i kameran
Bildtext Eva Biaudet tog hem SFP:s mandat i Helsingfors och återvänder till riksdagen för en till period.
Bild: Carina Bruun-Meyer / Yle

Kampen mellan Eva Biaudet och Marcus Rantala om vem som skulle ta hem SFP:s mandat i Helsingfors blev som väntat en riktig nagelbitare. Skillnaden var till slut bara 308 röster till Biaudets fördel.

Än låg den ena och än den andra före medan rösterna räknades, men till slut knep Biaudet SFP:s enda mandat i Helsingfors.

Rantala var starkare i många områden där SFP traditionellt plockat mer röster, som de södra stadsdelarna och Drumsö. Till exempel i Gardesstaden fick Rantala över dubbelt så många röster som Biaudet. Också i Brändö och Munksnäs var Rantala den populärare kandidaten av de två.

SFP-politikern Marcus Rantala.
Bildtext Marcus Rantala.
Bild: Yle/ Eero Poskela

Biaudet plockade röster i många områden där SFP traditionellt inte åtnjutit ett så starkt stöd. Också de Helsingforsbor vars hemkommun är utomlands som röstar i röstningsområde 90B stödde i större grad Biaudet.

Karta över Helsingfors röstningsområden. Eva Biaudet fick fler röster än Marcus Rantala i många områden i stadens nordliga och östliga delar.
Bildtext Så här ser röstfördelningen mellan Biaudet och Rantala ut på kartan. Desto djupare färg, desto större skillnad till någonderas fördel.
Bild: Linus Lång/Yle

Du kan bekanta dig närmare med Biaudets och Rantalas valresultat i Yles resultattjänst. Siffrorna i artikeln är tagna från det preliminära resultatet av rösträkningen.