Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa är på kartan med Otto Andersson i riksdagen – Stadsdirektören: “Det är värdefullt för oss”

En person som inte syns håller upp en skylt med en valaffisch på Otto Andersson. Personen med skylten står på Lovisa torg och det rosa stadshuset syns i bakgrunden.
Bildtext Otto Andersson är Lovisas första riksdagsledamot på 20 år.
Bild: Mikael Kokkola

Trots att Otto Andersson ska jobba för hela Finlands bästa är det betydande att Lovisa har en egen representant, det menar både stadsdirektören, Lovisa företagare och ungdomsförbundet.

Östnyland har varit i skuggan de senaste åren i och med att varken Lovisa eller Borgå har haft en egen riksdagsledamot, det menar Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom dagen efter riksdagsvalet.

Han är glad att staden nu har fått en egen riksdagsledamot och tycker att det är något för hela staden att fira.

– Jag upplever att Andersson har ett brett stöd över partigränserna i Lovisa och att väldigt många känner honom som sin egen representant. Han tänker inte heller för mycket på parti eller på någon indelning.

Stadsdirektören förväntar sig inte att Andersson (SFP) ska driva lokala frågor men att staden hålls på kartan tack vare att han blev invald.

– Det är positivt att Lovisa nu på ett annat sätt kommer fram i debatten och i diskussioner. Det är värdefullt för oss. Både Anderssons integritet och hela riksdagens funktion gör att det inte är lokala frågor han är där för att driva utan perspektivet är större.

En man i kostym tittar in i kameran.
Bildtext “Det är på köpet positivt att Lovisa den här vägen och via Andersson kommer fram i debatten och diskussionen och därmed hålls på kartan”, säger Jan D. Oker-Blom.
Bild: Loviisan kaupunki

De stora nationella frågorna som också påverkar Lovisa är enligt Oker-Blom energifrågor och kärnkraft samt Nestes biobränsle och anläggningar i Borgå.

Att Lovisa ligger mitt emellan Finlands två största hamnar har också nationell betydelse.

– Att Lovisa har egen hamnverksamhet har stor betydelse för hur man till exempel planerar järnvägar.

Eftersom Östra Nylands välfärdsområde är relativt litet är det enligt Oker-Blom extra viktigt att det finns en riksdagsledamot med lokala anknytningar.

– Jag tror att det i riksdagen behövs en förespråkare för Borgå sjukhus som är det enda sjukhus som finns i det här området. Det kan inte riktigt någon annan sköta för oss, utan där har vi nog märkt att det krävs lokala krafter som förstår att på statlig nivå fundera på finansiering och andra strategiska satsningar som sedan välfärdsområdena verkställer.

Andra viktiga frågor som stadsdirektören gärna ser att Otto Andersson får ge mer synlighet åt är bristen på arbetskraft, anställningsförhållanden och andra stadiets utbildning.

Företagarnas önskelista

Också föreningen Lovisa Företagares ordförande Janine Henriksson-Wiberg är glad att Otto Andersson har gjort historia. De har redan tidigare samlats kring ett runt bord för att Lovisa ska bli Finlands företagarvänligaste stad.

Henriksson-Wiberg hoppas att livskraften i Lovisa är frågor som Andersson och regeringen kan föra vidare.

– Jag hoppas att vi ska få sakkunnig arbetskraft på de mindre orterna. Det är ett stort problem i Lovisa då vi inte har yrkesskolor eller högskolor. Hur utmanar vi våra yrkesskolor och utbildningen att vara intressanta för studerande så att de inte alltid behöver flytta bort från Lovisa?

Tre personer sitter och diskuterar vid ett mötesrum.
Bildtext En gång i månaden samlas beslutsfattare kring runda bordet i Lovisa. Janine Henriksson-Wiberg sitter i mitten och är bara en bråkdel av dem. Arkivbild.
Bild: Johan Nyback / Yle

Att Östnyland nu har fått en representant i riksdagen från Lovisa och inte från Borgå tror Henriksson-Wiberg har stor betydelse.

Med tanke på kustområdet och Saima kanal hoppas vi det sker en förbättring. Och för att få mer livskraft i orter på östra sidan behövs också bättre tågförbindelse, havstrafik, kollektivförbindelse och bussförbindelse.

Andra frågor som Lovisas företagare hoppas att Andersson ska driva gäller beskattningen.

– Företagens skatt får ogärna höjas. Jag hoppas också att våra beslutsfattare ser att det finns stöd för att uppmuntra företag till att våga ta risker och våga investera i framtiden.

”Otto får gärna prata för kulturen”

Kjell Westerholm som är ordförande för Östra Nylands Ungdomsförbund ÖNUF säger att han vet att Otto Andersson jobbat hårt med valkampanjen. Han tycker det är väldigt fint att en kandidat från hans hemtrakt valdes in.

– Han skulle gärna få prata för kulturen i riksdagen. Det skulle gynna oss men det finns förstås också andra viktiga frågor, säger Westerholm.

Publik på Lurens sommarteater
Bildtext Kjell Westerholm hoppas att det gynnar Lovisatrakten och ungdomsförbundet att ha en kandidat från staden i riksdagen. ÖNUF driver bland annat Lurens sommarteater.
Bild: Mats Tuominen

Han hoppas att den nya regeringen ska lämna pensionärer och skolungdomar i fred och inte spara pengar på deras bekostnad. Nedskärningar lär det ändå bli.

– Det har varit lite si och så med pengar till kulturen redan under coronaperioden. Det är alltid ett orosmoment gällande vilka bidrag som finns tillgängliga för vår verksamhet, säger Westerholm.

Diskussion om artikeln