Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump är framme i New York – domstolsförhandlingarna inleds på tisdag

Uppdaterad 04.04.2023 06:07.
Trump i New York på grund av åtal mot honom - Spela upp på Arenan

Den historiska rättsprocessen mot USA:s tidigare president Donald Trump väntas inledas på tisdagskvällen, finsk tid. Han lämnade sitt hem i Florida under måndagskvällen och tog sitt privata Boeing 757-plan till New York där han åtalas för brott.

Trump åtalades i slutet av förra veckan i New York. Fallet gäller en potentiellt olaglig utbetalning till den tidigare porrskådespelaren Stormy Daniels. I anslutning till betalningen misstänks Trump ha gjort sig skyldig till valfinansieringsbrott.

Exakt vad Trump anklagas för är ändå inte känt, åtalspunkterna blir först offentliga under kvällens domstolsförhandlingar. Enligt en del källor kan det röra sig om uppemot 30 åtalspunkter.

Trumps advokater har redan låtit förstå att expresidenten inte kommer erkänna att han är skyldig till brott.

Domstolsförhandlingarna väntas inledas klockan 21.15

Inför förhandlingarna i domstolen på Lower Manhattan väntas Trump fotograferas och lämna sitt fingeravtryck på distriktsåklagare Alvin Braggs kontor.

Den historiska rättsprocessen väntas inledas klockan 14.15 lokal tid, alltså 21.15 finsk tid. Trump är den första expresidenten att åtalas för brott.

Trump väntas ändå kunna återvända till sitt hem i Mar-a-Lago, Florida, sent i kväll. Han väntas hålla någon form av presskonferens vid 20.15, lokal tid.

Trump och hans anhängare har betecknat fallet som politiskt motiverat. Trump har kallat processen en häxjakt.

En del experter anser att åtalet mot Trump är illavarslande med tanke på valet 2024, medan andra anser att fallet kan öka stödet för honom.

Polisen beredd på oroligheter

Trump var framme i New York under sen måndagskväll, finsk tid. Han tillbringar natten i sin skyskrapa Trump Tower på Manhattan.

Polisen är beredd på oroligheter och både polisen och Secret Service kommer att finnas utplacerade vid Trump Tower och vid den domstol där han kommer att ställas inför rätta på tisdagseftermiddagen.

New Yorks borgmästare Eric Adams har varnat att alla demonstranter som tar till våld kommer att gripas och ställas till svars.

– Trots att det kan finnas några demagoger som funderar på att komma till vår stad i morgon är vårt budskap tydligt och enkelt: Lägg band på er själva. New York är vårt hem och inte en plats för er felplacerade ilska, sa han.

Utöver fallet i New York utreds Trump också för andra potentiella brott. Utredningarna är separata och oberoende av varandra. De utredningarna handlar om vad han gjorde i anslutning till stormningen av Kapitolium den 6 januari och hanteringen av hemligstämplade dokument efter presidentskapet,och påstådda försök att ändra valresultatet i delstaten Georgia.

Källor: Reuters, AP

Artikeln uppdaterades i sin helhet 4.4 kl. 6 med uppgifter om tisdagens domstolsförhandlingar.