Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Gör jobbet dig deprimerad? Tala med chefen!

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 08:57.
Marina Maatela utanför Radiohuset
Bild: Eva Frantz

Berättelse 46: "Det var som att jag bodde i en tunnel där jag färdades mellan jobbet och sängen... fast till slut hade jag verkligen allvarliga sömnproblem och kroppen kunde inte slappna av mera överhuvudtaget. Jag insåg situationen men visste inte hur jag skulle ta mig ur den."

Så beskriver den anonyma person vars berättelse finns att läsa i sin helhet här den depression hen drabbades av för 15 år sedan.

Arbetshälsopsykolog Marina Maatela har tagit del av många liknande fall.

- Det finns flera olika anledningar till att arbetet gör en deprimerad. I dagens värld har det ofta att göra med att man har för mycket jobb under en lång period. Osäkerhet, till exempel på om man ska få behålla sitt jobb, gör människan utmattad och en del av oss har anlag för att bli deprimerade när vi är utmattade.

Höst-slö eller deprimerad?

Hur ska man då veta om man verkligen är på väg att bli deprimerad eller bara känner sig lite låg?

- Varningsklockorna ska ringa när det sker förändringar i dig själv. När du lägger märke till att sådant som du tidigare gillade börjar falla bort. Du kanske märker att du inte träffar dina vänner längre, att du fräser till familjemedlemmar, att du inte orkar ta dig till gymet dit du tidigare gärna gick. Ofta är det omgivningen som reagerar först. Och då råder jag alla att söka sig till arbetshälsovården för hjälp.

Enligt Marina Maatela går det inte att peka ut specifika branscher där de anställda skulle vara extra benägna att bli deprimerade, men om man ser på fall av utmattning syns en tydligare trend.

- Människor som arbetar med andra människor har en större benägenhet att bli utmattade, och det kan i längden leda till depression. Lärare, dagvårdspersonal och sjukvårdspersonal förväntas ge så mycket av sig själva hela tiden, och de kan ju inte vända ryggen till och ta en paus på samma sätt som den som sitter framför en dator.

Skämmigt att vara deprimerad?

Om man är magsjuk eller febrig är det inte speciellt förargligt att ringa chefen och säga att man inte kan komma på jobb. Men är man deprimerad verkar tröskeln vara avsevärt högre. Marina Maatela uppmanar ändå den som känner sig deprimerad att tala med chefen.

- Vi känner ofta ett krav på att vara duktig, vi vill inte verka svaga. Om du själv har valt att ha både familj och karriär finns det ett outtalat krav på att du borde klara av detta utan att klaga. Du får inte heller bli trött och utmattad utan du ska hålla på. Då försöker du kanske fortsätta tills det blir stopp och du plötsligt inte ens klarar av att ta dig upp ur soffan...

Bland dagens arbetgivare är variationen stor då det gäller att bemöta deprimerade anställda. En del arbetsgivare har svårt att kringgå sina egna åsikter.

- Om en person har sökt sig till arbetshälsovården är det ju inte längre en åsiktsfråga. Det är inte chefen som ska avgöra om den anställda är arbetsoförmögen eller inte när läkaren väl har slagit fast att personen behöver ta sjukledigt. Men tyvärr hör jag ibland att förmän har åsikter om saken.

Att sluta ingen lösning

Att säga upp sig från jobbet kan kännas som en enda utväg för den som är riktigt deprimerad. Men detta är ingenting Marina Maatela rekommenderar.

- Det är också arbetsgivarens sak att ta hand om sina arbetstagare. Om en förman märker att en anställd inte längre klarar av sina arbetsuppgifter lika bra som tidigare är det chefens sak att ta upp detta och fråga ”hur har du det?” Att säga upp sig är ingen lösning, jag råder alltid mina klienter att ta sjukeledigt först och fundera igenom det hela.

En annan lösning är att den anställda tillsammans med arbetsgivaren och arbetshälsovården ser över arbetsuppgifterna.

- Det kan till exempel fungera med förkortad arbetstid under en period tills det känns bättre. För en del som drabbats av depression kan det vara bättre att stanna kvar på jobbet men inte ha lika mycket att göra. Det är upp till arbetgivaren hur flexibel man kan vara här, men om man vill behålla den anställda är det ju nog i företagets intresse att erbjuda olika alternativ inom arbetsbilden.

Med 20 års erfarenhet inom branschen kan Marina Maatela ändå komma med lugnande besked för den som blivit deprimerad.

- Alla återhämtar sig. Men ofta måste man börja ta hand om sig själv bättre än tidigare.

Marinas Maatelas tips för dig som känner dig deprimerad på jobbet:

  • Den fysiska biten: De grundläggande behoven. Rör på dig, ät rätt och sov ordentligt.
  • Den sociala biten: Dra dig inte undan. Sök dig till sådana människor du trivs med. Det räcker att umgås med dem i korta stunder, Det viktiga är att du ska vilja träffas, inte känna dig tvingad.
  • Den psykiska biten: Gör sådant du gillar och som ger dig ro. Ett häftigt gymnastikpass är kanske inte det bästa om du känner dig utmattad, men kanske att se en rolig film eller läsa en bra bok? Känn efter och gör det som känns bäst. Försök fundera på vad du egentligen önkar dig med ditt liv.

Lästips för dig som vill läsa mera om depressioner på arbetsplatser

Michael E Addis & Christopher R Martell: Ta makten över depressionen steg för steg. Natur&Kultur 2007

Tarja Koffert & Katriina Kuusi: Depressiokoulu. SMS-Tuotanto Oy 2002

Arbetshälsoinstitutets webbplats har man samlat material om arbetsförmåga och depression (på finska)

Läs publikens berättelser om depression och skriv din egen historia.

#hurmårdu

Mer om ämnet på Yle Arenan