Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländarna hissar flaggan i åtta nya kommuner i Vasa valkrets – Mauri Peltokangas fick röster från ett utbrett område

Kannattajia Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.
Bildtext Firande Sannfinländare på valvakan i söndags.
Bild: Tuomo Björksten / Yle

Sannfinländarna är nu det största partiet i Vasa valkrets och det syns också på kommunnivå. I åtta kommuner där Centern tidigare var största parti har Sannfinländarna nu tagit hand om första platsen.

Sannfinländarna erövrar bland annat Karleby, Seinäjoki och Kurikka, men också mindre orter som Bötom och Storå.

I valet 2019 var Sannfinländarna störst i endast en kommun; Laihela. Nu är man störst i nio och alla vinster har kommit på Centerns bekostnad.

Röstkungen Mauri Peltokangas från Sannfinländarna bor i Karleby men fick stadigt med röster från olika håll i Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. Peltokangas fick totalt 14 542 röster i Vasa valkrets.

Högst väljarstöd hade Peltokangas i Evijärvi, Kaustby och Vetil. Flest röster fick han i Karleby och Seinäjoki. Icke överraskande var han mindre populär längs med den svenskspråkiga kusten.

Centern tappade Seinäjoki – Leijonanmieli tog över Vindala

Till exempel i Seinäjoki fick Peltokangas tredje mest röster bakom Paula Risikko (saml) och Pasi Kivisaari (C). Sannfinländarna knep posten som största parti i Seinäjoki med minsta möjliga marginal, 0,1 procent. Tvåa i staden är Samlingspartiet och Centern puttades ner till tredje plats.

Centern tappade alltså åtta kommuner till Sannfinländarna men också en kommun till Samlingspartiet. Det är frågan om Vindala, eller Vimpeli, där kommundirektören Sam Leijonanmieli drog så pass mycket röster att han mer eller mindre ensam lyfte upp Samlingspartiet till största parti.

Även om Centern tappar är man fortfarande största parti i sexton kommuner i Vasa valkrets. SFP är störst i tolv.