Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå är den största staden utan riksdagsledamot: ”Det är inte bra”

gamla simolins huset
Bildtext Ingen från Borgå blev invald i riksdagen i riksdagsvalet 2023.
Bild: Benjamin Westman / Yle

För andra valperioden på raken saknar riksdagen en ledamot med Borgå som hemort. Det är unikt för en stad av Borgås storlek.

Det är många kommuner som inte har någon representant i den nya riksdagen. Närmare bestämt 227 av landets 311 kommuner saknar en ledamot från orten. Inget konstigt med det, men det som däremot är anmärkningsvärt är att en stor stad som Borgå med sina 51 149 invånare blev utan riksdagsledamot.

– Det är inte bra. Inte alls bra, säger stadsstyrelsens ordförande Jorma Wiitakorpi (Saml).

Han tycker att det är verkligt synd att ingen från Borgå sitter i riksdagen.

– Personen kan vara från vilket parti som helst, men att ha någon där och ha möjlighet att vara med i riksdagen är otroligt viktigt.

Samtidigt har flera kommuner med runt 50 000 invånare till och med tre egna ledamöter: S:t Michel, Karleby och Hyvinge.

En man med en kaffemugg sitter nära havet.
Bildtext ”Nu gäller det att titta i spegeln och se vad vi själva kan göra”, säger Jorma Wiitakorpi. Arkivbild.

Borgå är på plats 19 på listan över Finlands största städer. Borgå är därmed den största stad som saknar en ”egen” riksdagsledamot.

De kommuner som kommer näst på listan och saknar ledamot är Nurmijärvi, Kervo och Kajana.

Borgås senaste riksdagsledamot var SFP:s Mikaela Nylander. Hon satt i riksdagen mellan 2003 och 2019. Under den tiden satt också Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) i riksdagen 2007-2015, så det är rätt nyligen som Borgå har haft till och med två riksdagsledamöter.

– Det var viktigt för Borgå och Mikaela jobbade nära ministern och hade goda möjligheter att se på saker ur ett Borgåperspektiv.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är på semester och kan därför inte kommentera till Yle Östnyland hur han ser på saken. Han har ändå twittrat och konstaterat att ingen från Borgå blev invald i riksdagen.

Han skriver (översatt från finska): ”Valet är över och folket har talat. Grattis till de invalda! För Borgås del kan jag bar konstatera att det finns 41 033 röstberättigade i staden, 28 479 avlagda röster och noll (0) riksdagsledamöter från Borgå”

Avundsjuk på Lovisa

Tittar man på grannen Lovisa i öst är de mer än glada och nöjda i och med att Otto Andersson (SFP) blev invald och därmed blev stadens första riksdagsledamot på 20 år. Lovisa har 14 643 invånare.

Det här väcker lite avund hos Jorma Wiitakorpi.

– Jag är nog ärligt sagt lite avundsjuk. Men jag känner Otto ganska väl och vet att han också kan ta hand om Borgås ärenden.

Flera äldre kvinnor i röda mössor med svarta prickar står bredvid en yngre medelålders man i blå jacka.
Bildtext Otto Andersson fick 871 röster också av Borgåbor.
Bild: Mira Bäck / Yle

Också Sibbo med sina 22 190 invånare röstade in en kandidat, Heikki Vestman (Saml), i riksdagen.

Eftersom Borgå nu inte har en egen representant är det enligt Wiitakorpi viktigt att Borgå är tydliga med vad de vill och önskar sig inför regeringsprogrammet. Han säger också att det nu är extra viktigt att vara i kontakt med Otto Andersson och Heikki Vestman.

– Jag tror det är otroligt viktigt att vi gör ett konkret program, att vi förtroendevalda tillsammans funderar på de viktiga ärendena, och ber alla partier berätta vad de anser är viktigt för Borgå och att vi sedan för önskemålen vidare.

Hur viktigt det är att berätta om Borgås mål är något som Wiitakorpi ständigt återkommer till.

– Jag brukar säga att Borgå ska satsa på ”utrikespolitik” eftersom Borgå är största i Östnyland. För om det går bra i Borgå går det bra i hela regionen.

Diskussion om artikeln