Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Pausa äggjakten! Här är fyra serienyheter du ska se på Arenan

Ung kvinna och man ligger på mossa.
Bildtext Kärlek mellan en miljöaktivist och klimatskeptiker i den norska serien Vi lovar ett helvete.
Bild: NRK

Två annorlunda svenska krimserier, en modern Romeo och Julia-berättelse och varmhjärtad reality väntar på att streamas i påsk.

När du har en stund över mellan släktmiddagar, äggjakt och promenader – då kan du gå in på Yle Arenan. Nu finns det flera nya serier att klicka igång och sträckkolla.

För dig som gillar svenska spännande serier finns det två nyheter att plöja igenom. Du som gillar relationsdrama och varmhjärtad reality kommer inte heller att bli besviken.

Vi lovar ett helvete – kan en kärlek mellan en klimatskeptiker och en miljöaktivist fungera?

Daniel träffar Elin helt av en slump. De blir galet förälskade. Men när de plötsligt får reda på att de står på varsin sida av en identitetskamp och en upprörande gruvkonflikt i finnmarksbyn Utfjord uppstår problem.

Elin och Daniel i Vi lovar ett helvete.
Bildtext Elin spelas av Aili Kristine Eira och Daniel av Sigurd Kornelius Lakseide.
Bild: NRK / Fenomen TV film og scene AS

Daniel är arbetslös och behöver jobbet i gruvan för att ta hand om sin mamma, och pengar till diesel att ta sig runt. Samtidigt kämpar Elin som renskötare för att bevara familjens betesmarker. Trots den till synes omöjliga situationen kan de inte sluta tänka på varandra, och kämpar för att konfrontera sina fördomar och förstå den andras synvinkel.

Vi lovar ett helvete (Vi lover et helvete) är en samtida berättelse om omöjlig kärlek, civil olydnad och hur långt man är villig att gå när ens framtid är hotad.

Här under kan du se trailern och själva serien hittar du på Yle Arenan.

Trailer: Vi lovar ett helvete - Spela upp på Arenan

Händelser vid vatten – vem mördade turisterna i tältet för 20 år sedan?

Det är midsommarafton 1973 och Annie är tillsammans med dottern Mia på väg till det isolerade Stjärnbergskollektivet. Hon ska starta ett nytt liv med sin pojkvän Dan. På vägen dit hittar hon två personer mördade i ett tält.

Annie och dottern Mia väntar på skjuts i dramaserien Händelser vid vatten.
Bildtext Annie och dottern Mia sitter och väntar på en skjuts som aldrig dyker upp.
Bild: Apple Tree Productions AB

Samma kväll rymmer Johan hemifrån och får skjuts med en mystisk finsk kvinna. Nästan 20 år senare, 1991, kastar tältmorden vid Lobberån fortfarande långa skuggor över människorna i Svartvattnet.

Dramaserien Händelser vid vatten bygger på Kerstin Ekmans flerfaldigt prisbelönade och internationellt framgångsrika roman med samma namn. Det är ett deckardrama fullt med familjehemligheter. Serien har varit en snackis i sitt hemland och nu kan du äntligen se den på Arenan.

I några av rollerna ses Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta Kamma August och Alma Pöysti.

Alla avsnitt hittar du på Yle Arenan. Trailern kan du se här:

Trailer: Händelser vid vatten - Spela upp på Arenan
Pernilla August, Alba August, Asta Kamma August och Rolf Lassgård mot bakgrunden av ett öde landskap och ett ensamt tält.

Händelser vid vatten – mustigt och mystiskt när svensk motsvarighet till Bodomfallet nystas upp i fiktiv form

Läs Svenska Yles recencent Silja Sahlgren-Fogstads tankar om Händelser vid vatten.

Detektiven från Beledweyne – en osannolik duo löser brott

Här en serie för dig som gillar krim. Detektiven får Beledweyne är dock ingen traditionell nordic noir-serie. Upphovsmakarna kallar den för ett karaktärsdrivet krimdrama som drivs framåt av karaktärernas personliga utveckling samtidigt som de löser brott. Temat är tungt, invandring och migration, men serien har en humoristisk ton.

Scen ur dramaserien Detektiven från Beledweyne.
Bildtext Juristen Tilda och asylsökanden ”Tjugofyran” blir en duo som är beroende av varandra.
Bild: Niklas Maupoix / SVT

När en ung flicka försvinner nära ett flyktingförvar riktas hela landets uppmärksamhet mot den lilla byn Karkebo. Inne på förvaret inser den självgoda och trångsynta juristen Tilda Renström att den okända flykting som hon precis ska utvisa har en knivskarp blick för brott och ledtrådar.

Tilda, som nyligen avskedats från sitt jobb som åklagare, ser chansen att presentera hans tankar som sina egna. På så vis försöker hon vinna tillbaka sin självkänsla och kanske även sitt jobb.

Mannen – som vägrar att uppge sin egentliga identitet – tar chansen att undkomma ett katastrofalt öde genom att hjälpa Tilda. Så blir två personer, som till synes inte har någonting gemensamt, en otippad, brottsutredande duo.

Huvudrollerna spelas av Guldbagge-belönade Malin Levanon och Nasir Dhagole. Serien är regisserad av Zaida Bergroth som tidigare gjort filmen Tove.

Detektiven från Beledweyne publiceras på Yle Arenan på söndagen den 9.4.2023. Trailern kan du se här:

Trailer: Detektiven från Beledweyne - Spela upp på Arenan

Livet inom autismspektrumet (Kirjolla) – fördjupar förståelsen för de drag som uppfattas som annorlunda

Har du lust att se något annat än drama så rekommenderar vi den varma realityserien som blivit en tittarsuccé. I den inhemska serien Livet inom autismspektrumet får du följa med Kiris, Topis, Markus och Julius vardag. De är alla på spektrumet och serien lyfter fram osynliga flaskhalsar i vårt samhälle.

Sointu Borg och Topi Borg på utflykt.
Bildtext Topis syster Sointu är ett fint stöd för Topi som är på spektrumet.
Bild: FremantleMedia Finland Oy

Huvudpersonerna öppnar sina hem och hjärtan för oss. Topi är 28 år gammal, älskar att idrotta, att se på film och söker jobb. Julius är 19 år och abiturient. Hans specialintresse är hissar och han lär sig att bo i eget hem. Kiri, som är 26, samlar på Barbie-dockor och kämpar med studierna. Markus är 29 år gammal, drömmer om att designa en smart hjälm och önskar att han hittade en flickvän.

Serien är textad till svenska. Alla avsnitt finns att sluka på Yle Arenan och här kan du se trailern:

Trailer: Livet inom autismspektrumet - Spela upp på Arenan