Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De här frågorna förenar SFP och Sannfinländarna

Anna-Maja Henriksson och Riikka Purra.
Bildtext Intensiva veckor av förhandlingar väntar Anna-Maja Henriksson (SFP) och Riikka Purra (Sannf).
Bild: Silja Viitala

Det kan bli SFP som avgör om Sannfinländarna sitter i regering: utan SFP får Samlingspartiet och Sannfinländarna inte ihop en majoritet. De här partierna kan hitta varandra i många frågor, särskilt i synen på ekonomin.

Samlingspartiets regeringssonderingar inleds officiellt efter påsk men spekulationerna om regeringssammansättningar är redan i gång. Efter att Annika Saarikko meddelat att Centerns plats är i opposition är alternativen färre, och blickarna har vänts mot SFP.

Om Centerns nej till regeringssamverkan håller kommer SFP att behövas för att Petteri Orpo ska få ihop en högerregering. Mandaten från Kristdemokraterna och Rörelse Nu räcker inte.

SFP fortsätter upprepa det partiet sagt under valrörelsen: de utesluter inte samarbete med något parti i det här skedet. Däremot går de inte med i en regering som driver en sannfinländsk politik.

Utgående från de svar partierna och kandidaterna lämnat in i Yles valkompass kan vi dra en del slutsatser från värderingar och i sakfrågor. På vänster-höger-axeln ligger det borgerliga SFP mer till mitten än vad Sannfinländarna gör. Större skillnad mellan SFP och Sannfinländarna finns på axeln liberal-konservativ.

Det finns också sakfrågor där SFP, Sannfinländarna och Samlingspartiet står väldigt enade, och det finns frågor som skiljer dem åt. Alla frågor är förstås sådana som slutligen avgörs i regeringsförhandlingarnas kompromisser.

Frågor som förenar: Nedskärningar, arbetslöshetsstöd, jord- och skogsbruk

SFP är ett borgerligt parti som i sin högerorienterade ekonomiska politik kan komma överens om en hel del med Samlingspartiet och Sannfinländarna. Alla tre partier är klart för att hellre skära i service än höja på skatter, eller ta mera lån.

Graf som visar hur svaren fördelas

Partierna kan också hitta varandra i synen på arbetslöshetsstödet. Ett av Samlingspartiets centrala vallöften har varit att den inkomstrelaterade dagpenningen måste förkortas. Det tycker också Sannfinländarna och SFP.

Graf som visar hur svaren fördelas

Också i en del av de klimatrelaterade frågorna står SFP nära Samlingspartiet och inte väldigt långt från Sannfinländarna. Samlingspartiet och Sannfinländarna är emot att skogsavverkningen begränsas för att stärka kolsänkan, och en stor del av de invalda i SFP:s riksdagsgrupp håller med. Några av de invalda SFP:arna håller också med Sannfinländarna om att skatten på bensin och diesel måste sänkas. Särskilt i fråga om att sänka stödet till köttproduktionen av klimatskäl är partierna rörande överens.

Graf som visar hur svaren fördelas

Frågor som splittrar: Bistånd, Åland, ett tredje kön

Men det finns förstås också stora skillnader mellan partierna. Sannfinländarna tycker Finland ska ta emot färre kvotflyktingar och där är hela SFP-gruppen och en stor del av Samlingspartiet av annan åsikt. Också i fråga om bistånd och utvecklingssamarbete tycker de SFP-invalda helt annorlunda än Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Graf som visar hur svaren fördelas

Inför riksdagsvalet har det också förts en viss diskussion om att slopa Ålands demilitariserisering. Här är SFP av helt avvikande åsikt än Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Graf som visar hur svaren fördelas

Under den senaste riksdagsperioden har vi också sett att SFP har tyckt alldeles annorlunda än Sannfinländarna i en del människorättsfrågor, som till exempel i fråga om translagen och sametingslagen. I Yles valkompass svarar partierna alldeles olika på frågan om att införa ett tredje kön.

Graf som visar hur svaren fördelas
Illustrationen visar händer som rör vid och flyttar på små spelbrickor i partiernas färger.

Testa om du får ihop en regering i den nya riksdagen

Pussla ihop en majoritet med vårt regeringsspel.

Diskussion om artikeln