Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ellen Strömberg, Maija Hurme samt Sofia och Amanda Chanfreau är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Uppdaterad 04.04.2023 14:47.
Från vänster: Ellen Strömberg, Maija Hurme samt Amanda och Sofia Chanfreau.
Bildtext Ellen Strömberg, Maija Hurme, Amanda och Sofia Chanfreau har alla skrivit böcker som är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Bild: Bildmontage: Sarah Lönnqvist

Tre finlandssvenska böcker bland årets 14 nominerade barn- och ungdomsböcker. Pristagaren kungörs i slutet av oktober.

Ellen Strömbergs ungdomsroman Vi ska ju bara cykla förbi är Finlands ena kandidat till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Den belönades som första finlandssvenska bok någonsin med det svenska Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok i höstas. Den har också nominerats till Finlandia Junior-priset. Vi ska ju bara cykla förbi handlar om Manda och Malin som går i nian och bor på en liten ort. De längtar efter att livet ska börja på allvar, cyklar runt och letar efter något spännande – en fest, en kille eller en romans.

I motiveringen till nomineringen skriver kommittén bland annat att Strömberg med imponerande säkerhet ”fångar känslan av tonårstidens storvulna framtidsdrömmar som står i bjärt kontrast till den prosaiska vardagslunken”.

Maija Hurmes bilderbok Alla mina sista är Finlands andra kandidat. Den har också getts ut på finska (Kaikki löytämäni viimeiset) och handlar om livets alla sista – den sista tuggan choklad, bebisens sista stund i sin mammas mage och den sista dagen med mössa innan våren kommer.

Enligt motiveringen bryter Alla mina sista ”med traditionellt bilderboksberättande och ger många slags läsare, såväl barn som vuxna, möjligheten att hitta sig själva i boken”.

flera mindre illustrationer: ett foster i livmodern, ett större barn som gosar med en bebis, ett litet barn som tar sitt första steg och ett barn som sitter i skogen iklädd gul mössa.

Bokrecension: Stämningsfull skildring av förgänglighet i bilderboken Alla mina sista

Boken lyfter både stora och små frågor ömt och melankoliskt.

Ålands kandidat till priset är Sofia Chanfreus och Amanda Chanfreus bok Giraffens hjärta är ovanligt stort. Den har tidigare belönats med Finlandia Junior-priset för bästa barn- och ungdomsbok och är en illustrerad barnbok med starka drag av magisk realism. Den handlar om tioåriga Vega som ger sig av för att leta efter sin mamma som hon aldrig träffat.

I motiveringen kallas boken ”ett tidlöst och livsbejakande äventyr” och Amanda Chanfreaus illustrationer jämförs med bilder av Hans Arnold och Sven Nordqvist.

Sammanlagt 14 nominerade verk

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris har delats ut sedan 2013 till skönlitterära verk skrivna på de nordiska språken. Avsikten med priset är både att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och att ge erkänsla åt enastående konstnärliga insatser.

Sammanlagt 14 verk har nominerats till årets pris – bilderböcker, barnböcker och ungdomsromaner. De nominerade har utsetts av de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Priset delas ut tillsammans med övriga nordiska priser inom litteratur, film, musik och miljöarbete i samband med Nordiska rådets session på hösten. Pristagaren kungörs den 31 oktober på en stor nordisk prisgala i Oslo. Prissumman är 300 000 danska kronor, vilket motsvarar ungefär 40 300 euro.

Här är hela listan över de nominerade