Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Österåker finansierar sina klädinköp med två arbetsdagar om året

Maria Österåker framför en snöig bakgrund.
Bildtext Maria Österåker pratar om lycka i podden ”Petter söker meningen med livet”.
Bild: Petter Sandelin / Yle

Maria Österåker hoppade av sin karriär som ekonomie doktor för att få tid. I dag jobbar hon så lite som möjligt och kan leva så eftersom hon konsumerar så lite som möjligt.

– Förr jobbade jag och fick pengar och köpte en grej. Nu tänker jag mer: vad behöver jag, vad kostar det och hur mycket måste jag jobba för att kunna köpa det här? säger Maria Österåker.

Hon har till exempel räknat ut att hon kan finansiera ett års klädinköp med en eller två arbetsdagar. Hon köper det mest på loppis.

– Jag rensade i våra köksskåp och tänkte att vi har ju tallrikar, gafflar och knivar för ett helt liv. Vad skönt, jag behöver inte jobba en enda dag för att köpa mer husgeråd.

Österåker uppskattar också de saker hon har på ett annat sätt. Hon diskuterar hur hennes sätt att se på prylar har förändrats tillsammans med Petter Sandelin i podden Petter söker meningen med livet.

Podd: Petter söker meningen med livet

Petter Sandelin diskuterar livets djupa frågor tillsammans med gäster. I det här avsnittet pratar han om konsumtion och lycka tillsammans med Maria Österåker. Maria avslöjar också hur mycket hennes festkläder egentligen kostar.

Kan man leva utan att köpa saker?

31:13

Minns du din farmors kläder?

Ibland funderar Maria Österåker på hur kommande generationer kommer att minnas oss. Själv har hon många tydliga minnen av föremål som hennes farmor och farfar använde.

– Jag vet exakt hur deras kaffepanna såg ut. Jag vet hur burken såg ut som de hade sina småpengar i såg ut.

Hon kan också säga vilka kläder hennes farmor och farfar använde.

– Skulle våra barn kunna säga något likadant om oss?

Frågan är hur nästa generation kommer att minnas flödet av prylar och trender. Kommer de att minnas skorna som pappa tyckte var trendiga våren 2023 eller farmors surfplatta som gick sönder efter bara ett halvår?

Det finns 32 sorters müsli

Ibland blir vi blinda för det enorma utbudet. Maria Österåker träffade en gång en äldre man som berättade att han räknat müslisorterna i en supermarket medan han väntade på sin fru. Resultatet var 32 olika sorter.

– Då tänker man 32 olika sorters müsli. Varför behöver vi det?

Tillbaka till 1980-talet

När man pratar om att vi borde skära ner på vår konsumtion tänker man ofta att alternativet är att leva som på medeltiden. Maria Österåker tycker inte att det här tankesättet stämmer.

– Jag läste en studie om att om vi skulle ha en sådan levnadsstandard som vi hade på 1980-talet så skulle vår värld må mycket bättre. Jag var tonåring på åttiotalet och jag saknade ingenting.

Men måste vi inte fortsätta konsumera om det ska gå runt? Samhället bygger ju på tillväxt?

– Jo men tillväxt måste inte alltid vara konsumtion av saker. Bnp är både varor och tjänster.

Maria tycker också att vi ska fundera på varför tillväxt är ett ständigt mål och vad det riktigt betyder.

– Tänk om det bara skulle stanna. Skulle vi ha det dåligt som vi har det nu?