Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alpinisten Eduard Hallberg är en av de bästa juniorerna i världen – ändå är Borgåbacken på 55 meter hans favorit

Eduard Hallberg satsar på Europacupen nästa säsong och det yttersta målet är vinster i världscupen. Kokonbacken i Borgå är speciellt kär för honom. Här inledde han sin skidkarriär som 2-åring.

Det har varit en lysande säsong för 19-åriga slalomåkaren Eduard Hallberg från Kalkstrand i Sibbo. Den gångna säsongens medaljer är ”bara små saker på vägen” när Hallberg siktar mot världscupen.

I januari tog Hallberg silver i storslalom i junior-VM i Österrike och i månadsskiftet mars – april tog han ett FM-guld och två junior-FM guld i Suomu i norra Finland.

Hallberg har bott och studerat i Norge de senaste fyra åren. Där hittar han större och mera krävande backar, men inget mäter sig med Kokonbacken i Borgå, trots dess ringa höjd på 55 meter över havet.

– Fortsättningsvis är det här favoritbacken! Här har jag varit som litet barn och farit upp och ner och upp och ner. Det är något speciellt med saker man har vuxit upp med.

Eduard Hallberg får en present av Slalom 66
Bildtext Daniela Standertskjöld (i mitten) är ordförande för Slalom 66. Hon säger att Hallberg är en stor och viktig förebild för föreningens unga. ”Man behöver inte komma från höga fjäll för att bli bra på slalom”.
Bild: Benjamin Westman / Yle

Hallberg åker skidor för Borgåföreningen Slalom 66 och i början av veckan besökte han hembacken. Föreningen ville hylla hans VM-silver och ställde till med medaljkaffe.

Trots att Hallberg åkt upp och ner för backarna i Kokon sen han var två år gammal är han ingen vanlig syn där längre. Senast han åkte skidor i Borgå var under jullovet 2021.

– Det väcker så mycket minnen och det är helt fantastiskt att få åka här igen. Det är små saker jag uppskattar jättemycket.

"Vi är här för att lära oss av Eddi" – unga slalomåkare i Borgå fick träffa sin idol

1:53

Som 16-åring flyttade Eduard Hallberg till Norge för att studera vid Oppdals skidgymnasium. Han säger att det kändes skrämmande och att det var ett stort beslut men att han inte ångrat det ett enda ögonblick.

Som liten drömde han förstås om att någon gång kunna vinna stortävlingar.

– Men då åkte jag nog bara för att det var så häftigt.

Alpinisten Eduard Hallberg tycker mest om barndomsbacken - Spela upp på Arenan

Trots tungt medaljklirr från den gångna säsongen är målen långt ifrån uppnådda för Hallberg.

– Det här är bara små saker på vägen. Jag siktar högre. Nu satsar jag på Europacupen nästa år och sen upp till världscupen. Mitt yttersta mål är att vinna världscupstävlingar.

Eduard Hallberg pratar med skidåkare från Salom 66
Bildtext 19-åriga Eduard Hallberg berättar att han som liten försökte köra hårt och göra som de stora pojkarna. Han minns också att han hade väldigt kul med kompisarna på träningarna.
Bild: Benjamin Westman / Yle

Mamma Janina Nerdrum och pappa Thomas Hallberg är viktiga för 19-åriga Eduards skidkarriär.

– De kommer ofta och besöker mig. Det är nog mammas och pappas förtjänst att jag klarat mig så här bra. Utan dem skulle jag inte vara här just nu.

Mamma Janina som är med på medaljkaffet berättar att hon nyss kommit till Nyland. Hon bodde i husbil en månad i Norge, åkte skidor i fjällen, både uppåt och utför med hunden vid sin sida.

Pappa Thomas sätter stora delar av sin tid på att hjälpa Eduard med allt som har med sonens karriär att göra.

– De har varit med mig sedan första gången jag stod på skidor som tvååring. Pappa har följt med mig och byggt banor och mamma har gjort smörgåsar till tävlingar.

Fyra unga skidåkare från Slalom 66 i Kokonbacken i Borgå
Bildtext Lynn Husberg, Vilda Wickholm, Anna Aarttila och Lovis Husberg vill alla lära sig skärande svängar av proffset. De tycker det känns häftigt att skida för samma förening som Hallberg.
Bild: Benjamin Westman / Yle

Hallberg har råd till de som vill bli riktigt bra på något.

– Man måste göra det som man brinner för. Den stunden man tycker att det inte alls är kul är det ingen vits att hålla på längre.

Hallbergs tips till både föräldrar och barn är att först och främst ha det kul både själva och med kompisar på tävlingar eller matcher. Sedan ska man analysera vad man själv gör och vad andra gör bra och ta efter det som andra gör bra.

– Man ska vara jättenyfiken på allt!