Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens webbplats fungerar igen – rysk hackergrupp säger sig vara bakom cyberattacken mot riksdagen, forskningscentral och Helsingforsregionens trafik

Uppdaterad 04.04.2023 23:32.
Riksdageshuset bakom en massa mäörka trädgrenar.
Bildtext Riksdagens webbplats utsätts för en överbelastningsattack.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Riksdagen, Teknologiska forskningscentralen VTT och Helsingforsregionens trafik utsattes på tisdagen för överbelastningsattacker. En rysk känd hackergrupp har tagit på sig attackerna mot deras webbplatser.

Riksdagens nätsida låg nere från klockan halv två på tisdagen men började fungera delvis några timmar senare. På kvällen började sidorna fungera normalt, bland annat så att man kunde rulla sidorna upp och ner, vilket inte var möjligt tidigare på dagen.

VTT:s webbplats började till en del fungera normalt före klockan 23 på tisdagen. Adressen https://vttresearch.com fungerar, men http://vtt.fi och http://mikes.fi låg fortfarande nere. Det gjorde också webbplatsen för Helsingforsregionens trafik.

Även statsminister Sanna Marins officiella webbplats kraschade på grund av attacken.

Den ryska hackergruppen NoName 057(16) har meddelat att gruppen ligger bakom cyberattackerna och skriver på sin Telegram-kanal att attackerna är en reaktion till Finlands Natomedlemskap.

– VI skickar Finland till Nato eskorterad av en överbelastningsattack, skriver gruppen.

Pekka Haavisto och Antony Blinken skakar hand, medan Jens Stoltenberg klappar,.

Finland är Natomedlem – Niinistö: "En ny era börjar"

USA: "Finlands Natomedlemskap något vi faktiskt kan tacka Putin för".

Samma hackergrupp sa sig ligga bakom en överbelastningsattack mot riksdagens nätsidor i augusti 2022 i samband med att USA:s president Joe Biden ratificerade Finlands ansökan om Natomedlemskap.

Uppdaterad 16.00 med uppgifter om att VTT också utsätts för en överbelastningsattack och klockan 17.00 med information om rysk hackergrupp. Uppdaterad klockan 19.51 med att även Helsingforsregionens trafik utsatts för en attack. Uppdaterad något efter klockan 21 med att riksdagens webbplats fungerar normalt. Vid 23.30 uppdaterades att VTT:s webbplats fungerar delvis, men att vissa addresser till VTT inte fungerar.

Källa: STT