Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det klart – busskuren framför Åbo Svenska Teater blir kvar

Kvinna framför busskur.
Bildtext Arkivbild. Busskuren har väckt mycket diskussion.
Bild: David Fagerudd / Yle

Stadsmiljönämnden i Åbo godkände gatuplanen för Auragatan mellan Eriksgatan och Universitetsgatan under sitt möte på tisdagen. Det här innebär att den omtalade busskuren framför Åbo Svenska Teater inte kommer att flyttas.

Busskuren dök upp framför teatern i oktober, då kollektivtrafiken återvände till Salutorget i Åbo efter flera år av torgbygge. Till exempel Åbo museicentral har uttryckt missnöje över att busskuren placerades rakt framför Åbo Svenska Teater, som är en historiskt betydelsefull byggnad.

Stadsmiljönämnden beslutar nu trots allt att busskuren får stanna kvar i sin nuvarande form. Busshållplatsen används flitigt, och därför går det inte att flytta hållplatsen, enligt nämnden. Busshållplatsen behöver också ett tak av den här anledningen.

Nämnden påpekar också att man har byggt ett så smalt tak som möjligt för att busskuren bättre ska smälta in i stadsbilden.

Inte möjligt att flytta reklamskylten

Förutom placeringen av själva busskuren har också reklamskylten på busskuren väckt kritik, eftersom den anses skymma teaterns fasad ytterligare.

Man har från stadens sida utrett alternativet att flytta ljusreklamskylten till en annan busshållplats, men det är inte möjligt, konstaterar stadsmiljönämnden. Att ta bort skylten skulle innebära större kostnader för staden, eftersom det just nu är ett företag som ansvarar för busskurens underhållskostnader.

Nämnden påpekar dessutom att det finns ljusreklamskyltar också på Åbo Svenska Teaters fasad, och då kan inte busskurens reklamskylt anses störa stadsbilden i någon större utsträckning.

Diskussion om artikeln