Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Splittrade åsikter inom SFP om att regera tillsammans med Sannfinländarna: ”Kan inte i min vildaste fantasi se det”

Christoffer Ingo, Björn Månsson och Gilla Granberg i ett bildcollage.
Bildtext Christoffer Ingo, Björn Månsson och Gilla Granberg.
Bild: Yle/Kim Blåfield, Bengt Östling, Carmela Johansson

Åsikterna går till viss del i sär då Svenska Yle pratar med SFP-politiker på gräsrotsnivå kring ett möjligt regeringssamarbete där också Sannfinländarna ingår.

Samlingspartiets Petteri Orpo gick på sin pressträff efter valet ut med att han söker ett regeringssamarbete som på allvar ska få igenom en förändring. Det här skulle tyda på en regering där Samlingspartiet och Sannfinländarna ingår, tillsammans med några mindre partier.

Vi har frågat tre SFP-poliker från olika regioner i Svenskfinland hur de ser på att SFP kan få en vågmästarroll i en möjlig högerregering.

Anna-Maja Henriksson och Riikka Purra.

De här frågorna förenar SFP och Sannfinländarna

Räcker det för att sitta i samma regering?

Vill inte utesluta något parti

Christoffer Ingo som är kommunfullmäktigeordförande i Korsholm ser det som en bra sak att SFP kan få en vågmästarroll, eftersom det tyder på att partiet kan komma att få med så mycket som möjligt av sitt partiprogram ifall de blir en del av regeringen.

– Det beror såklart på regeringsprogrammet. Jag tycker inte att vi ska utesluta något parti, och det har vi ju inte gjort på förhand heller, utan vi har talat om innehållet i regeringsprogrammet och att det är det som avgör. Så om förutsättningarna är att vi har ett gott förhandlingsläge så ser det ju på förhand positivt ut.

Ingo vill inte i nuläget inte säga vilka partier han helst skulle se i den kommande regeringen, men han nämner att en drömregering skulle vara en där så mycket SFP-politik som möjligt fås med.

– En regering som garanterar svenskan, lyfter fram landsbygdsfrågorna, balanserar ekonomin utan att skära i utbildningen och driver en aktiv EU-politik.

Porträttfoto av man i mörk kavaj
Bildtext Christoffer Ingo är fullmäktigeordförande i Korsholm och ställde upp i riksdagsvalet.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Föredrar en blåröd regering

Också Gilla Granberg, som är stadsstyrelseordförande i Pargas, tycker att SFP borde sträva efter att sitta med i nästa regering. Rollen som potentiell vågmästare beskriver hon som aningen svår.

– Den är inte alldeles oproblematisk, så till vida att den sannfinländska politiken och SFP:s politik är rätt långt ifrån varandra. Men SFP är ett väldigt diplomatiskt parti som också är empatiskt och kan lägga sig i hur man tänker och därför vara en riktigt bra vågmästare i en sådan koalition (med Samlingspartiet och Sannfinländarna).

Personligen hoppas Granberg på att SFP får bilda regering med Samlingspartiet och Socialdemokraterna istället, och beskriver en sådan konstellation som ”lättare”. Om det ändå blir Sannfinländarna så menar hon att det är bättre att sitta med och försöka påverka politiken inifrån.

– Det är alltid fiffigare för SFP att vara med i regeringen, för det är så mycket mer inflytande man får och så är det lättare att vara med och påverka den vägen. 2015 då SFP var utanför regeringen så ledde det till en en del domänförluster för svenskan, som exempelvis tingsrättsreformen, säger Granberg.

Ljushårig, leende kvinna.
Bildtext Gilla Granberg från Pargas ser hellre att SFP ingår i ett blårött regeringssamarbete, men utesluter ingenting.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Kan inte i min vildaste fantasi se ett program som duger åt både Sannfinländarna och SFP”

En SFP:are som är mer skeptisk till ett regeringssamarbete med Sannfinländarna är Björn Månsson, som är ordförande för SFP:s stadsfullmäktigegrupp i Helsingfors.

– En vågmästarroll är alltid intressant, men just i den där kombinationen ser jag inga realistiska möjligheter att vara med. Det är klart att det vore odemokratiskt att utesluta ett parti som har en femtedel av väljarkåren med sig, men det är regeringsprogrammet som avgör, och jag kan inte i min vildaste fantasi se att ett program som skulle duga åt Sannfinländarna också skulle duga åt SFP.

Björn Månsson i Hangö stadshus vid Folktingets session 2017.
Bildtext Björn Månsson från SFP i Helsingfors är skeptisk till en högerregering med Samlingspartiet och Sannfinländarna där också SFP skulle sitta med.
Bild: Yle / Bengt Östling

Enligt Månsson så finns det flera sakfrågor där partierna skiljer sig markant från varandra. Språkfrågan är såklart en men det är bara toppen på isberget, menar han.

– De flesta tänker kanske på språkfrågan, men jag tänker minst lika mycket på invandringen. Nu har ju Riikka Purra sagt att Sannfinländarna vill hejda den arbetsinriktade invandringen och Finland klarar sig inte utan invandrare.

Månsson nämner också klimatpolitiken, där han tycker att Sannfinländarna kör med ett väldigt enkelspårigt budskap om att få ner bensinpriserna. Också Månsson skulle föredra en blåröd regering med Samlingspartiet och Socialdemokraterna, med SFP som vågmästare och kanske också med de Gröna med på ett hörn.

– I en sådan regering skulle SFP faktiskt ha en nyckelroll när det gäller balansgången mellan att spara och att ta hänsyn till vanliga fattiga människors behov och miljön och energipolitiken.

Illustrationen visar händer som rör vid och flyttar på små spelbrickor i partiernas färger.

Testa om du får ihop en regering i den nya riksdagen

Pussla ihop en majoritet med vårt regeringsspel.

Diskussion om artikeln