Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hasse Backe har utsett sin blåvita tränarstab

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 15:41.
Hasse Backe, hösten 2015.
Bildtext Hasse Backe fick med de hjälpredor han ville.

Ett bekant namn, en redan klar målvaktscoach – och en outsider. Där en beskrivning av chefstränaren Hasse Backes stab för Finlands fotbollslandslag.

Backe tillträder som Finlands landslagslots vid årsskiftet och vid sin sida får han Markku Kanerva och Jukka Ikäläinen som assisterande tränare.

Kanerva, 51, har arbetat i landslaget sedan 2011. Han tog över vid huvudrodret när Mixu Paatelainen fick sparken i somras och erövrade åtta poäng på fyra EM-kvalmatcher, men återvänder nu till rollen som assisterande.

Ikäläinen, 58, var Finlands förbundskapten åren 1994–1996 och fungerade senare i en assisterande roll. Sedan dess har han bland annat lotsat VPS, RoPS och Örgryte där han även jobbat som sportchef. 58-åringens senaste tränarsyssla var i PS Kemi 2009.

Hasse Backe, Jukka Ikäläinen och Markku Kanerva
Bildtext Hasse Backe med sina assisterande tränare.

Antti Niemi fortsätter som målvaktstränare, vilket stod klart redan tidigare. Däremot fick Jonatan Johansson inte plats.

Möter Sverige och Island i januari

– Jag fick helt klart med de två medhjälparna jag ville ha: Jukka Ikäläinen och Markku Kanerva. Jag är också glad att Antti Niemi fortsätter i två år till, säger Backe i förbundets pressmeddelande.

Därtill kompletterar svenskarna Thomas Lyth och John Wall staben. Lyth har ansvar över motståndarscouting, medan Wall är videoanalytiker. Den övriga bakgrundsstaben fortsätter.

Backes landslag samlas för första gången i början av januari. Finland är på läger i Abu Dhabi den 7–14 januari och möter där Sverige (10.1) och Island (13.1) i träningsmatcher.

Island står för motståndet även i kvalet till VM i Ryssland 2018, då Finland inleder kvalet i Reykjavik i september. De övriga lagen i kvalgruppen är Ukraina, Kroatien och Turkiet.