Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland reagerade på Natomedlemskapet: Situationen i norra Europa förändras radikalt

Ryssar samlades för att fira efter undertecknandet av ett fördrag om nya territoriers anslutning till Ryssland.
Bildtext Folkfest på Röda torget i Moskva i september 2022 efter att Ryssland annekterade nya ukrainska områden.
Bild: EPA-EFE

Rysslands militärtekniska motåtgärder beror på vilka vapensystem och baser Nato placerar ut i Finland, skriver landets utrikesministerium i ett pressmeddelande.

Det ryska utrikesministeriet lyfter idag upp att landet får en dubbelt längre markgräns mot Nato när Finland nu är medlem i alliansen.

Enligt ministeriet har situationen i norra Europa ”förändrats radikalt”.

– Ryssland tvingas vidta militärtekniska och andra åtgärder för att stoppa hoten mot vår nationella säkerhet på grund av Finlands inträde i Nato, skriver utrikesministeriet.

Moskva har tidigare sagt samma sak. I dag konstaterar Ryssland att de konkreta åtgärderna beror på exakt hur Finland kommer att integreras i Nato.

– Vi kommer att utveckla vårt eget försvar i regionen beroende på hur Nato placerar ut sin egen militära infrastruktur på finsk mark, skriver ministeriet.

Ryska retoriken pendlar

Hittills har Moskva inte presenterat några konkreta motåtgärder.

Förra sommaren uttalade sig dock Dmitrij Medvedev, vice ordförande i landets säkerhetsråd. Den tidigare presidenten varnade Finland för att landet borde förbereda sig för att bo granne med hypersoniska missiler och krigsfartyg med kärnvapen.

Den 28 mars i år publicerade Rysslands ambassadör i Sverige en artikel där han hotade både Sverige och Finland med rysk vedergällning om länderna går med i Nato.

– Var säker på att nya medlemmar i det fientliga blocket kommer att bli legitima mål för vedergällning från Ryssland, inklusive av militär karaktär, skrev diplomaten.

I vintras meddelade det ryska försvarsministeriet att det planerar skapa två nya militärdistrikt i nordvästra Ryssland och en ny armékår i Karelen.

Rysslands försvarsminister har tidigare meddelat att landet vill öka sin militära närvaro längs med gränsen mot Finland de närmaste tre åren.

I dagens läge har Ryssland en brigad på Karelska näset och tre brigader i norr.

Enligt finska militära experter skulle de ryska planerna betyda att antalet soldater i regionen skulle fördubblas till omkring 40 000.

Samtidigt betonar många experter att den ryska regimen för tillfället saknar resurser för att kunna förverkliga planerna.

Kreml ser enbart försämring

Den ryska presidentens kansli anser att medlemskapet inte enbart försämrar den allmänna situationen, utan även de bilaterala relationerna.

– Den här expansionen av Nato är ett intrång på vårt lands säkerhet och nationella intressen, sa talespersonen Dmitrij Peskov idag. Medlemskapet kan inte ha något annat än en negativ inverkan på de rysk-finska relationerna.

Även Kreml meddelar att man noga kommer att övervaka vad som nu sker i Finland efter att landet går med i Nato.

– Vi ska nogsamt observera hur Nato kommer att exploatera Finlands territorium, sa Peskov. Men tro mig, våra militärer kommer att rapportera om alla nödvändiga beslut i god tid.

Samtidigt betonar Kreml att Finlands anslutning i grunden skiljer sig från Ukrainas situation.

– Finland har aldrig varit anti-Ryssland, sa Peskov. Och vi har inte haft några dispyter sinsemellan. Med Ukraina är situationen det diametralt motsatta.

Finland förlorade sin röst

Det ryska utrikesministeriet berömmer i dag Finlands gamla alliansfria politik. Enligt Moskva förde Finland förr en pragmatisk politik som såg till att trygga säkerheten kring Östersjön. En tradition som gick förlorad i dag.

– Genom att gå med i Nato har Finland slutligen gett ifrån sig landets egen identitet och självständighet. Något som har utmärkt landet i internationella angelägenheter i årtionden, skriver ministeriet.

– Finland har nu blivit ett av många små medlemsländer i Nato som inte bestämmer något, och som har förlorat sin unika röst på den internationella arenan, avslutar ministeriet.