Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Heidi Schaumans hälsning till regeringsförhandlarna: Glöm inte den ekonomiska tillväxten

Uppdaterad 05.04.2023 07:17.
En blond kvinna i grön rock står framför en stenbyggnad och tittar in i kameran.
Bildtext Den ekonomiska tillväxten är a och o. Det räcker inte med bara nedskärningar om Finlands ekonomi ska fås på fötter, säger analyschef Heidi Schauman på Danske Bank.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Det räcker inte med besparingar i den offentliga ekonomin för att få fart på vår ekonomi. Det behövs också ekonomisk tillväxt och det bör man tänka på i regeringsförhandlingarna, säger Danske Banks forskningschef Heidi Schauman.

Synen på ekonomin kommer att stå i fokus i regeringsförhandlingarna som inleds med valsegraren Samlingspartiet vid rodret och partiordförande Petteri Orpo som sonderare.

Under valkampanjen betonade Samlingspartiet starkt vikten av att spara i den offentliga ekonomin i syfte att minska på skuldsättningen och balansera budgeten. Riksdagsvalets näst största parti Sannfinländarna har kommit med liknande besked.

Men det räcker inte med nedskärningar, det behövs också åtgärder för att få fart på tillväxten. Så lyder hälsningen till regeringsförhandlarna från Heidi Schauman, forskningschef på Danske Bank.

– Det är bra att sätta den offentliga ekonomin i skick på lite längre skikt. Men jag tycker absolut att största fokus borde vara på att se till att vi får en snabbare ekonomisk tillväxt framöver. Det är kanske min främsta hälsning.

Schauman listar förslag på åtgärder som nästa regering kan vidta för att trappa upp tillväxten.

– Först gäller det att se att det finns förutsättningar för företagen att skapa innovationer och göra investeringar i Finland. Då är en förutsägbar ekonomisk miljö och en konsekvent politik viktig.

Schauman betonar särskilt betydelsen av gröna investeringar och de ekonomiska möjligheterna i den gröna omställningen.

- De företag som nu ser Finland som ett bra land att göra gröna investeringar i ska gärna fortsätta på samma linje, så att vi också i framtiden konkurrerar med Sverige om gröna investeringar.

Schauman: Ökad utländsk arbetskraft avgörande för många företags överlevnad i Finland

En annan nyckelfaktor är den utländska arbetskraften, säger Schauman.

– Det är en avgörande fråga för många företags överlevnad i Finland. Om det helt enkelt saknas tillgänglig arbetskraft i Finland, flyttar man produktionen utomlands till länder med mer tillgänglig arbetskraft eller en mer företagsvänlig politik.

Danske Bank skruvade i tisdags upp sin prognos gällande Finlands ekonomi. Tidigare förutsåg man en bnp-nedgång på 0,7 procent i år, medan den färska prognosen förutspår en tillbakagång på 0,2 procent.

Enligt Schauman handlar det om att de värsta scenarierna inom ekonomin inte förverkligats fullt ut. Det uppstod ingen massiv energibrist under vintern och samtidigt har Kina öppnat upp sig efter pandemin, vilket gett den globala ekonomin draghjälp.

– Vi ser i praktiken nolltillväxt i år som det mest sannolika scenariot.

Räntorna fortsätter att stiga fram till hösten – därefter vänder trenden?

Ökningen i räntenivån från och med slutet på fjolåret har satt press på hushåll och konsumenter, till exempel på grund av betydligt högre bolånekostnader för många finländare.

Europeiska Centralbankens nuvarande styrränta ligger nu på 3,50 procent, efter att ha varit under en procent ännu för mindre än ett år sedan.

Fler höjningar är att vänta innan pendeln vänder, tror Heidi Schauman.

– Vi tror Europeiska Centralbanken kommer med ett par höjningar ännu under våren och början av sommaren. Men när räntan når 4,0 procent torde toppen vara nådd. Självklart finns det jättemycket osäkerhet kring det här. Mycket handlar om tajmingen, frågan är snarare när räntorna börjar sjunka. Det kan hända att toppen redan är nådd.