Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg fortsätter stöda den årliga festivalen för klassisk musik

Raseborg förlänger sitt avtal med Finländska kammarorkestern för att trygga fortsättningen av Ekenäs sommarkonserter.

Staden fortsätter stödja festivalen inom klassisk musik med 25 000 euro per år.

Festivalen har arrangerats sedan år 2000 och gästats av också utländska artister.

Konserterna är ett samarbete mellan Raseborgs stad och Finländska Kammarorkestern, Ekenäsnejdens svenska församling samt Ekenäs konsertgarantiförening.

Festivalen som ordnas i månadsskiftet mellan juli och augusti lockar årligen kring 2 500–3 500 besökare.

Sedan tio år tillbaka får även alla barn i årskurs tre i Raseborg ta del av uppträdandena som en del av stadens plan för kulturfostran.

En lokal producent anlitas för uppdraget och kulturtjänsternas sommarjobbare ska i främsta hand sköta arbetet kring festivalen.

Relaterat

Tre musiker uppträder framför publik. Salen är mörklagd och scenen belyst i ett lila sken. Musikerna spelar violin, piano och cello.

Lyckat veckoslut för Sibeliusdagarna i Lovisa: ”I år står det bra till”

Nästan 800 personer i publiken och finanserna i skick.

Tiotusentals festivalbesökare fast i lerkaos i Nevadaöknen

Häftiga regn har förvandlat festivalen Burning Man i Nevadaöknen till ett lerkaos. Enligt lokala medier har festivalen över 70 000 deltagare i år. Enligt CNN har det regnat omkring 20 millimeter under ett dygn, vilket motsvarar 2-3 månaders regnmängd.

Även små regnmängder kan leda till översvämningar i den torra Nevadaöknen. Ytterligare regn väntas under de närmaste dagarna.

Arrangörerna har stoppat trafiken till och från området och uppmanat deltagarna att ransonera mat och vatten. Eftersom fordon inte kommer fram på området går det inte heller att tömma de portabla toaletterna.

Källor: Reuters, APTN

Mummola vann huvudpriset på filmfestival i Sydkorea

Den finska filmen Mummola har vunnit första pris på filmfestivalen Seoul International Women’s Film Festival i Sydkorea. Festivalen uppmärksammar filmer av kvinnor och om kvinnor.

Mummola (internationell titel: Family Time) har skrivits och regisserats av Tia Kouvo. Den bygger på en tidigare kortfilm av Kouvo, även den med samma namn. Handlingen kretsar kring det årliga julfirandet och de spänningar som kan uppstå i sammanhanget. Filmen beskrivs som en humoristisk och skarp beskrivning av familjeförhållanden.

I rollerna ses Ria Kataja, Elina Knihtilä, Jarkko Pajunen, Leena Uotila och Tom Wentzel.

Filmen premiärvisades i våras under filmfestivalen i Berlin, men den kommer till biograferna i Finland först i november.

Källor: STT, IMDb, Filmbolaget Aamu

En mängd människor i färggranna kläder står i en klunga med ballonger.

Nu kickar Raseborg Pride i gång – i år traskar paraden genom Karis

Gott och blandat program under prideveckan i Raseborg.