Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tunga titelfavoriten HJK mot offensiva frågetecknet Honka – se heta ligapremiären här!

Uppdaterad 05.04.2023 18:02.
Fotbollsligan: HJK - Honka (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

I 157 dagar har ligafotbollen stått stilla. I kväll är den tillbaka – och Yle bjuder direkt på en pärla. HJK mot Honka är slaget mellan de två starkaste lagen på pappret. Här är tre frågor inför premiären.

HJK–Honka

Avspark: Klockan 18.15 i TV2 och på Arenan.
Kommentator: Mats Ahlnäs.

Fotbollsligan: HJK - Honka (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

1. Blir bredden HJK:s trumfkort igen?

HJK var, är och förblir riktmärket i finsk herrfotboll. Helsingforsklubben har tagit ligatiteln de tre senaste åren – och det finns egentligen inget som talar för att det ska bli en rafflande guldstrid under 2023.

Mästarlaget är relativt orört, ser minst lika starkt ut som i fjol och badar närmast i överflöd tills matchtakten höjs med kvalspelet i Europa. De andra topptippade lagen har i sin tur släppt nyckelspelare och arbetar med betydligt mindre resurser för att rusta upp.

Atom och Maksim Stjopin firar mål för HJK.
Bildtext Atom och Maksim Stjopin kom in från bänken och avgjorde ligacupfinalen mot AC Oulu.
Bild: Lehtikuva

HJK avslutade försäsongen med att vinna ligacupen, och om man ska leta efter nerv till kvällens ligastart pumpade finalinsatsen mot AC Oulu in lite tvekan kring vårformen i HJK.

Det gick långsamt, det var uddlöst och (än en gång) var det bredden som avgjorde. Tränaren Toni Koskela har förmånen att kunna byta in landslagsspelare och utnyttjade det.

Ett glädjeämne var Lucas Lingmans inhopp. Lingman har varit skadad i vinter, men lagom till premiären är Helsingborgslånet tillgängligt för att styra det offensiva spelet igen.

2. Efter rekordförsäljningen: vem gör målen i Honka?

Honkas uttalade mål är tydligt: Europaplats, många egna produkter i laget och spelarförsäljningar.

På den punkten måste man säga att Honkas sportsliga ledning har lyckats. Efter förra årets brons blir det Conference League-kval i sommar och Honka startar säsongen som en solklar medaljkandidat – men man gör det också klart försvagat.

Fjolårets assistkung Rui Modesto såldes tidigt till AIK och precis före premiären kom beskedet att skyttekungen Agon Sadiku lämnar för spel i Rosenborg.

Agon Sadiku
Bildtext En säsong i Honka räckte för att Agon Sadiku skulle bli värvad till Trondheim.
Bild: Juha Tamminen / All Over Press

Enligt norska TV2 betalade Rosenborg över 600 000 euro för Sadiku. Honkas manager Hexi Arteva pratar om att Esboklubben har håvat in mer pengar än någonsin, men det kommer också med ett pris. Vem ska göra målen i Honka?

– Vi måste hitta minst en anfallare snabbt. Vi har tagit fram ett namn och så finns även andra alternativ. Jag tror på att vi har ett konkurrenskraftigt namn, säger sportchefen Petri Vuorinen.

Offensiven är ändå ett solklart frågetecken då ligan kör i gång, men resten av 2022-ryggraden är intakt: starka mittbacksparet Ville Koski och Aldayr Hernandez, målvakten Maksim Rudakov och framför allt mittfältstrion Kevin Jansen, Jerry Voutilainen och Florian Krebs.

Honka skjuter fart från en stabil startpunkt, men finns spelarna för att vara ligans mest underhållande lag? I fjol byggde tränaren Vesa Vasara om till en snabbare fotboll, och det gav verkligen resultat.

3. Nuvarande HJK-tränaren mot den kommande?

HJK:s största utmaning under säsongen är att hålla alla spelare nöjda och glada. Det är Toni Koskelas svåraste uppdrag – och med tanke på den skarpa HS-rapporteringen förra hösten om missnöje bland spelare är Koskela under lupp.

Samtidigt är hans meriter omöjliga att argumentera mot. Tre guld och två gruppspel i Europa är urstarkt, och Koskela är öppen för en flytt utomlands.

Toni Koskela med guldmedalj 2022.
Bildtext Toni Koskela inleder sin fjärde hela säsong som HJK-tränare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Malmö FF valde Henrik Rydström, men vad gör krisklubben IFK Göteborg? Blåvitt söker efter en ny tränare och Koskela har nämnts i spekulationerna.

Det är en lågoddsare att Koskela rör på sig i något skede. Det kan bli i vår, i sommar eller nästa år – och då lär Vesa Vasaras namn kopplas ihop med HJK. Vasara är den mest långlivade tränaren i samma klubb när han nu inleder sin sjunde säsong i Honka.

Inleder Vasara säsongen på sin kommande hemmaplan?

Kommentatorns tips: Guldtåget avgår

Det brukar bli jämnt mellan lagen i lokalderbyt – fyra segrar för HJK och tre för Honka samt tre kryss på de tio senaste – men Honka vinner sällan i Tölö. Senast det hände var i juni 2019.

Ingen förändring på den fronten i kväll. 2–0 till mästarfavoriten HJK.

Kvällens premiäromgång

18.00:
IFK Mariehamn–Ilves
KTP–AC Oulu
KuPS–FC Inter
SJK–Haka
VPS–FC Lahti

18.15:
HJK–Honka

Diskussion om artikeln