Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland blev medlem i Nato – Blinken: “Det här är faktiskt något vi kan tacka Putin för”

Uppdaterad 05.04.2023 05:03.
Finland är nu medlem i Nato: Se det historiska ögonblicket - Spela upp på Arenan

På tisdagen överräckte utrikesminister Pekka Haavisto Finlands anslutningsinstrument till USA. Ögonblicket kommer att gå till historien som stunden då Finland blev Natomedlem.

Nu vajar Finlands flagga vid Natos högkvarter. Finland blir den 31:a medlemmen i världens största militärallians.

Finlands inträde sker på Natos födelsedag. Nato grundades den 4 april 1949 och man kan säga att Nato får Finland som födelsedagsgåva på sin 74-årsdag.

Vanligtvis brukar ett land som går med i Nato resa till USA för att överräcka anslutningsinstrumentet, men för att snabba på processen gjordes den i Bryssel.

Utrikesminister Pekka Haavisto undertecknade anslutningsinstrumentet för att Finland ska kunna gå med i Nato på Natos högkvarter i Bryssel. En timme senare överräckte han instrumentet till USA:s utrikesminister Antony Blinken i Bryssel.

Stunden då Blinken tog emot dokumentet av Haavisto utgör ögonblicket då Finland officiellt trädde in i försvarsalliansen. Finland blev officiell Natomedlem strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är glad över att få välkomna Finland in i Nato.

– Det här är faktiskt något vi kan tacka Putin för. Vi är glada att få Finland som vår 31:a medlem. Det här är en viktig dag i Natos historia, sa Blinken under en presskonferens.

Stoltenberg till Niinistö: "Välkommen till Nato, det är fint att ha er här" - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö, som föddes ett år före Nato bildades, konstaterar under en presskonferens att det här är en fin dag för Finland.

– Jag firar min 75-årsdag i år och Nato firar sin 75-årsdag nästa år. Det här är en av de mest historiska dagarna för oss.

Niinistö säger att han är lättad över att Finland nu är Natomedlem.

– Jag är lättad, men hela Natoprocessen har inte varit så tung som den verkat. Det har varit tydligt att vi i rätt tid blir medlemmar.

Sauli Niinistö och Jens Stoltenberg håller presskonferens.
Bildtext Niinistö säger att han är lättad över att Finland nu är Natomedlem.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterade att det här är en förlust för Rysslands president Vladimir Putin.

– Putin ville stänga dörren till Nato. Nu visar vi att han misslyckades. Hans hot och skrämselpropaganda misslyckades. Dörren till Nato fortsätter vara öppen, sa Stoltenberg.

Nu vajar 31 länders flaggor vid Natos högkvarter i Bryssel. Finlands flagga hissades upp mellan Frankrikes och Estlands flaggor.

Se när Finlands flagga hissas upp i Bryssel - Spela upp på Arenan

Rysslands reaktion lät inte vänta på sig. Ryska försvarsministern Sergej Sjojgu säger att Finlands Natomedlemskap och Natos ökade stridsberedskap kan öka risken för konflikter.

I samband med uttalandet talade Sjojgu också om upprustning. Sjojgu sa att Ryssland kommer att ta till motåtgärder när Finland går med i Nato.

Stoltenberg sade att man ännu inte sett några konkreta ryska motreaktioner på Finlands stundande Natomedlemskap vid den rysk-finska gränsen. Samtidigt utsattes riksdagens webbsidor för en cyberattack.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström var också på plats i Bryssel. Han uttryckte glädje över att se Sveriges ”syster- och broderland” Finland gå med i Nato och hoppas samtidigt att Sverige ska följa tätt efter.

I Natos största medlemsland USA är president Joe Biden glad över att Finland nu är en del av alliansen.

”Nato blir starkare än någonsin med tillförseln av Finland”, säger Biden i ett pressmeddelande.

Vad betyder Natomedlemskapet för Finland? Här kan du se vår livesändning.

Det här är de viktigaste ögonblicken i Finlands resa till Nato - Spela upp på Arenan