Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hovrätten: Enhetschefen sade inte upp Tarja Parkatti på felaktiga grunder

Lähihoitaja Tarja Parkatti
Bildtext Tarja Parkatti var den vårdare som slog larm om missförhållanden på ett boende i Kristinestad. Efter det har hon hunnit få både pris och bli av med jobb. Arkivbild.
Bild: Päivi Rautanen/Yle

För ett år sedan dömde tingsrätten enhetschefen vid ett vårdhem i Kristinestad för diskriminering i arbetslivet. Nu häver Vasa hovrätt den domen.

Den prisade vårdaren Tarja Parkatti anser att hon sades upp på felaktiga grunder från sitt jobb som vårdare på ett boende i Kristinestad i februari 2019.

Det var Parkatti som slog larm om vanvård på Esperi Cares boende i Kristinestad 2019. Kort därefter sades Parkatti upp från sin tjänst på ett annat boende i Kristinestad.

Tingsrätten dömde i augusti till Parkattis fördel, eftersom man ansåg hon sades upp på grund av samhällelig åsikt, politisk verksamhet eller yrkesverksamhet. Arbetsgivaren, det vill säga dåvarande enhetschefen, dömdes för diskriminering i arbetslivet varefter arbetsgivaren överklagade till hovrätten.

Hovrätten beslöt alltså häva tingsrättens dom med hänvisning till de bevis som lagts fram i rätten. Såväl domen mot enhetschefen samt de böter hen ålades betala hävdes.

Ändring i fallet kan sökas från Högsta domstolen.

I november förlorade Parkatti i Arbetsdomstolen gällande ett annat uppsägningsfall, som handlade om att hon blev uppsagd våren 2021 från ett av Esperi Cares dotterbolag efter flera anmälningar och varningar.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Pohjanmaas artikel Hovioikeus kumosi käräjätuomion: Yksikönjohtaja ei syyllistynyt työsyrjintään hoivakotikriisin paljastaneen Tarja Parkatin tapauksessa skriven av Elina Niemistö.