Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HRT:s webbplats kraschade: Handlar om en överbelastningsattack

Uppdaterad 05.04.2023 09:50.
Helsingforsregionens trafiks biljettapp på en mobilskärm
Bildtext Orsaken till att nätsidan krashat utreds fortfarande.
Bild: Alexander Uggla / Yle

HRT har under onsdagsmorgonen bekräftat att deras webbplats ligger nere på grund av en överbelastningsattack. Den ryska hackergruppen NoName 057(16) har tagit på sig skulden.

Helsingforsregionens trafik HRT:s webbplats kraschade cirka 18-tiden på tisdagskvällen.

Den ryska hackergruppen NoName 057(16) har meddelat på meddelandetjänsten Telegram att de ligger bakom kraschen på HRT:s sidor.

HRT bekräftar att det handlar om en överbelastningsattack och att man arbetar med att lösa problemet, men att man inte kan ge någon tid för när sidan fungerar igen.

Informationsplanerare på HRT Saana Lehtinen säger att HRT:s webbplats kraschade senast i december år 2022 kraschade på grund av en överbelastningsattack.

Trots att webbplatsen kraschat fungerar HRT:s mobilapplikation tills vidare normalt.

”Överbelastningsattacker mest ämnade att störa och söka uppmärksamhet”

Max Mäkinen, som är informationssäkerhetsexpert vid Traficoms cybersäkerhetscentral vid Transport- och kommunikationsverket, säger att hackergruppen NoName 057(16) aktivt har tagit på sig skulden för flera attacker runtom i världen under de senaste månaderna.

Enligt Mäkinens uppfattning är olika överbelastningsattacker mest ämnade att störa och söka uppmärksamhet, och publicitet.

– De vill ha så mycket synlighet och skapa så mycket allmänna störningar som möjligt, säger Mäkinen.

Artikeln är delvis en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel HSL:n verkkosivut ovat kaatuneet, kyseessä on mahdollisesti palvelunestohyökkäys, skriven av Rosa Lehtokari, Katri Tihilä och Jevgeni Bogdanov, översatt av Dominique Pashley.

Artikeln är uppdaterad 5.4.2023 klockan 9.50 med bekräftelse på att det handlar om en överbelastningsattack.