Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Här möts unga och vuxna som gillar musik och kultur” – Penselfabriken i Borgå är en enda stor byggplats

Robert Palomäki och halvfärdiga träningsrum.
Bildtext Robert Palomäki vid det som ska bli de ungas bandlokaler i Penselfabriken.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Snart ska allt vara klart för musikskapande på Penselfabriken. Samarbetet mellan proffs i musikbranschen, ägaren till fastigheten och stadens ungdomsväsende är i full fart.

För en månad sedan fanns det bara enorma stora tomma ytor i Lindgrens gamla penselfabrik i Östermalm. Nu är den stora hallen en enda labyrint av halvfärdiga väggar, dörröppningar, gångar och större och mindre rum.

Ljudet av en skruvdragare ekar då och då i hallen, då gipsskivor skruvas fast.

– Vi bygger nu på en 550 kvadratmeter stor yta, hittills har vi använt fem kilometer med virke för att bygga stommar för de kommande bandlokalerna, säger Robert Palomäki.

Den gamla penselfabriken byggs om på många sätt.

Han är ett av de aktiva musikproffsen som kläckte idén med Penselfabriken. Själva har de sina arbetsrum och musikstudion i samma fastighet. Nu vill de skapa ett kulturcentrum där de som kan musikbranschen hjälper unga på traven med råd och inspiration.

– Här möts snart unga och vuxna som gillar musik och kultur. Det blir en bra soppa av allt då vi kommer igång i maj. Vi är sedan här de kommande 20 åren, säger han.

Tio av rummen – på 6 till 38 kvadratmeter – ska användas av unga från Borgå. Dessutom byggs sju rum för lite längre hunna musiker. Ansökningstiden för ungdomstjänsternas bandlokaler har satt i gång och pågår till slutet av april.

Robert Palomäki.
Bildtext Robert Palomäki är själv ljudtekniker, teknisk producent och har bland annat jobbat med artister som J. Karjalainen, Jonna Tervomaa, Egotrippi och CMX.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Här kan sen vad som helst hända i kulturväg, från konserter till dans och utställningar. Mellan den unga sidan och proffsens bygger vi en rätt stor scen med högtalare och ljus samt plats för publik på 250 personer, säger Robert Palomäki.

Redan nu har föreningen för modern musik NYKE och Borgå rock- och bluesklubb visat intresse för att ordna evenemang i Penselfabriken.

– Det känns riktigt bra att se att det nu händer saker här. I augusti ska vi fixa till en musikfestival tillsammans med staden på vår innergård, bara vi först får allt klart här, säger han.

Ville Hermansson.
Bildtext Ville Hermansson bygger själv studio.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Ville Hermansson klättrar ner för en stege med skruvdragaren som sällskap. Han har fått ett av två lager med gipsskivor i det som ska bli hans rum på Penselfabriken.

– Det här ska absolut inte bli en bandlokal, det ska bli ett studiorum, poängterar han. En bandlokal brukar inte vara städad och här ska ljudgrejorna vara i bra skick.

Det är främst dansmusik som han tänker skapa i sin studio, men inte typ Vikingarna.

– Jag gör dansmusik man inte hör på Radio Vega, elektronisk psykedelisk dansmusik, säger Ville Hermansson.

Byggnadsarbete på gång.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Diskussion om artikeln