Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump inför rätta i New York – åtalas på 34 punkter

Uppdaterad 05.04.2023 05:06.
Donald Trump i domstolsbyggnaden och i rättssalen i New York - Spela upp på Arenan

Den historiska rättsprocessen mot USA:s tidigare president Donald Trump har inletts. Donald Trump har åtalats på sammanlagt 34 punkter. En till synes väldigt allvarlig Trump har nekat till anklagelserna.

Expresidenten förklarade sig oskyldig på samtliga åtalspunkter.

Trump greps vid 20-tiden finsk tid på tisdagskväll då han självmant överlämnade sig till domstolen på nedre Manhattan. I domstolen presenterades åtalet och Trump lämnade även fingeravtryck.

Donald Trump i rättssalen i New York den 4 april 2023.
Bildtext Donald Trump i rättssalen i New York den 4 april 2023.
Bild: Lehtikuva

Två timmar senare var den första processen i domstolen över. Trump var inte längre frihetsberövad och lämnade domstolen utan att ge en kommentar till media. Trump återvände från New York till sitt hem i Mar-a-Lago i Florida.

Donald Trump är den första presidenten någonsin som har åtalats.

Några tv-kameror var inte tillåtna i rättssalen. Den tidigare presidenten såg både allvarlig och arg ut på de få bilder som togs inne i domstolen.

USA:s tidigare president Donald Trump i rättssalen i New York den 4 april 2023.
Bild: Lehtikuva

Enligt Reuters kommer distriktsåklagaren Alvin Bragg att yrka på att rättegången mot Trump hålls i januari 2024.

Åklagaren: Trumps hysch-pengar påverkade valet

Åtalet på 34 punkter har nu offentliggjorts. Trump åtalas för att ha betalat så kallade hysch-pengar till två kvinnor för att de ska hålla tyst om en påstådd otrohetsaffär med Trump.

Enligt åklagaren ska Trump ha betalat den ena kvinnan 130 000 dollar och den andra 150 000 dollar i utbyte mot deras tysthet, sa distriktsåklagaren Alvin Bragg vid en pressträff.

Åklagaren Bragg namngav inte kvinnorna. Enligt NBC handlar det om den tidigare kända utbetalningen till porraktrisen Stormy Daniels, medan den andra kvinnan uppges vara Playboy-modellen Karen McDougal.

Trump åtalas även för en utbetalning till en dörrvakt för att han inte ska uttala sig negativt om honom.

Att betala hysch-pengar är inte olagligt, däremot ska Trump ha döljt utbetalningarna bland annat genom att ha bildat skalbolag. Det rör sig alltså om olika former av bokföringsbrott.

Genom dessa utbetalningar hindrade Trump att känslig information skulle nå väljarna under presidentvalkampanjen 2016, anser åklagaren Bragg.

Republikaner: Svagt åtal – ett bevis på att det är frågan om en politisk häxjakt

På pressträffen betonade distriktsåklagaren Alvin Bragg att utgångspunkten är att alla är lika inför lagen och det ska inte spela någon roll vem man är.

Däremot riktas nu skarp kritik mot fallet. Enligt Trumpanhängare är det en politisk motiverad häxjakt som baserar sig på utbetalningar som skedde för över sju år sedan.

Också de republikaner som inte stöder Trumps presidentkampanj förhåller sig kritiska till åtalet som nu är offentligt.

John Bolton som fungerade som Trumps nationella säkerhetsrådgivare säger till CNN att han är överraskad över hur svagt fallet är med tanke på att det handlar om ett historiskt åtal mot en tidigare president.

Senator Mitt Romney som likaså är kritisk till Trump och anser att han inte är lämplig som presidentkandidat ifrågasatte den demokratiska distriktsåklagarens åtal. I ett uttalande skrev Romney att åklagaren har ”töjt på lagen för att åtalet ska motsvara hans politiska agenda”.

Även många demokratiska kommentatorer hade väntat sig ett starkare åtal. Samtidig kan åtalet i New York mycket väl vara det första av många. Justitieministeriet utreder som bäst Trump för hans hantering av hemligstämplade dokument och för uppvigling till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. I Georgia pågår en utredning gällande påtryckningar mot valansvariga efter presidentvalet år 2020.

Trump: Vårt rättssystem är trasigt

Efter domstolsförfarandet flög Donald Trump tillbaka till Florida och höll ett tal inför ett hundratal anhängare i Mar-A-Lago. Talet blev något av en blandning av ett försvarstal och kampanjtal.

Trump gick först till hård attack mot åklagaren Alvin Bragg och menade att åtalet är politiskt motiverats.

– Det enda brott jag gjort mig skyldig till är att försvara vårt land från dem som vill förstöra det, sa Trump.

Men istället för att försvarar sig mot åtalspunkterna började Trump sina vana trogen räkna upp alla de anklagelser som riktats mot honom. Han gick till hård attack mot både president Joe Biden och återkom till ogrundade påståenden om att Biden vann valet 2020 genom valfusk.