Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pohjola-Nordens generalsekreterare säger upp sig: ”Ingen har lurat mig medvetet”

Uppdaterad 05.04.2023 12:17.
Tove Ekman tar över som generalsekreterare vid Pohjola-Norden.
Bildtext Tove Ekman säger upp sig som generalsekreterare för Pohjola-Norden efter bara ett år på posten.
Bild: Sanni Tunturipuro

Den administrativa och ekonomiska utmaningen var enorm, säger Tove Ekman som lämnar posten som generalsekreterare efter bara ett drygt år.

– Det är ingen enskild händelse som har lett till det här utan det är summan av en lång rad omständigheter och händelser under hela året, säger Tove Ekman till Svenska Yle.

Filosofie magister Tove Ekman tillträdde som generalsekreterare i slutet av mars i fjol. Hon efterträdde Michael Oksanen som är misstänkt för att ha förskingrat stora summor pengar från föreningen.

Men efter bara ett år på posten säger Ekman nu upp sig.

I ett inlägg på Facebook skriver hon om sin avgång. Enligt Ekman kom hon till organisationen full av iver och idéer om hur Pohjola-Norden kunde utvecklas efter den svåra krisen inom organisationen.

Du skriver att de administrativa och ekonomiska utmaningarna i och med förskingringshärvan kring Pohjola-Norden ändå har varit överraskande stora.

– Utmaningen var enorm. Jag kan inte gå in på närmare detaljer om vilka utmaningar organisationen hade, men det handlar om en organisation som måste läggas om på alla tänkbara sätt, inom administration, processer, hela organisationskulturen och ekonomihantering, allting egentligen, säger Ekman.

Vad kvarstår att behålla om omvandlingen som bör göras är så stor?

– Mycket av omvandlingsarbetet har vi redan gjort. Vi har gjort ett enormt arbete under året så där finns mycket att bygga vidare på och där finns mycket av det gamla, till exempel skolverksamheten har vi fått betydande finansiering för och håller på att starta upp helt nya saker. Informationstjänsten Info-Norden har hela tiden fungerat väldigt bra och den kommer att fungera i fortsättningen också, säger Ekman.

På Facebook skriver Ekman att det inte har funnits förutsättningar för henne att göra det jobb hon anställdes för, nämligen att leda och utveckla organisationen och arbeta för nordiskt samarbete.

Känner du dig lurad av Pohjola-Nordens styrelse?

– Ingen i styrelsen eller någon annan har lurat mig medvetet. Det tycker jag är helt klart. Mina personliga känslor kanske inte är så relevanta i sammanhanget men det är klart att ingen har lurat mig medvetet, säger Ekman.

De exakta omständigheterna, bland annat kring de pågående rättsprocesserna, säger Ekman att hon inte kan gå in på eftersom hon undertecknat ett sekretessavtal då hon började.

Att Ekman nu säger upp sig betyder också att hon slutar som ombudsman för Pohjola-Nordens stödstiftelse.

Pohjola-Nordens vice ordförande: Beklagligt men förståeligt

Pohjola-Nordens vice ordförande Christel Liljeström uppskattar Ekmans arbetsinsats och beklagar att hon avgår. Samtidigt har Ekman förståelse för att generalsekreteraren fått dra ett väldigt tungt lass.

Kan du beskriva i lite närmare detalj vad grundproblemet varit?

– Om vi börjar med åtalet mot vår tidigare generalsekreterare har nu polisen, om jag förstått det rätt, lämnat det till åtalsprövning, men hela processen innan det har krävt mycket arbete. Sedan har vi också haft vissa problem på den ekonomiska sidan med att vår bokföring, vår uppföljning och framför allt vår projektfinansiering har varit i dåligt skick, säger Liljeström.

Liljeström berättar att personalstyrkan minskat i och med att de tidsbundna anställningarna tvingats upphöra.

– Med så liten personalstyrka som blir kvar så har Tove tagit mycket av den pressen på sig.

Behövs Pohjola-Norden?

– Absolut, utan tvekan. Vi har ett otroligt fint arbete ute på fältet där våra föreningar jobbar på med det konkreta och vardagliga. De jobbar med gräsrötternas kontakter till Norden och nordisk kultur, med att sprida information och knyta egna kontakter.

Artikeln har uppdaterats och kompletterats 5.4.2023 kl. 8.35 med kommentarer av Tove Ekman, samt kl. 12:17 med kommentarer av Christel Liljeström.