Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårtecken: WWF:s fiskgjusekamera sänder igen

En fiskgjuse plaskar i vattnet.
Bildtext Fiskgjusen är en rovfågel som oftast återvänder till sina gamla häckningsplatser. Därför väntas samma fiskgjusepar som i fjol synas i sändningen.
Bild: Jorma Yrjölä

WWF startar i dag upp sin populära kamera där man kan följa fiskgjusens liv. I fjol hade direktsändningen miljontals starter.

Det går att följa fiskgjusarnas liv vid Saimen via WWF:s webbplats. Det är sjunde gången som WWF sänder direkt från fiskgjusarnas bo.

I fjol startades direktsändningen ungefär 2,9 miljoner gånger.

”Fiskgjusarna är framför kameran största delen av tiden, så det finns mycket att titta på. Än så länge är boet nog tomt, men vi väntar oss att fiskgjusarna ska anlända de närmaste dagarna” säger WWF:s utvecklingschef Justus Hyvärinen i ett pressmeddelande.

Det är med största sannolikhet samma fisgjusepar som i fjol som publiken får följa med, för fiskgjusarna brukar återvända till sina häckningsplatser. Kameran visar hur rovfågeln bygger bo och lägger ägg, och hur ungarna kläcks och växer.

I slutet av sommaren brukar 2-3 ungar lämna boet. År 2021 misslyckades ändå fiskgjusarnas häckning.

”Kameran är också ett fint fönster för att följa med hur våren framskrider vid Saimen” säger Hyvärinen.

Utlovar ny naturstream

Förutom fisgjusekameran har WWF också andra direktstreamar med djurtema. Via Norppalive kommer man också i år att kunna följa Saimenvikarens liv, och en annan kamera följer Östersjövikare i Skärgårdshavet.

Dessutom kommer WWF att lansera en ny livestream från naturen, men vilket temat är är än så länge hemligt. Det offentliggörs senare i april.

”Vi vill med hjälp av livekamerorna ta naturen närmare människor. Dessutom tror vi att iakttagandet av naturen, även om det sker virtuellt, under de osäkra tiderna de senaste åren har bringat glädje och tröst åt många” säger WWF:s informationschef Joonas Fritze.

Förutom fiskgjusar och vikare har WWF tidigare direktsänt bland annat huggormars, vattensalamandrars och öringars liv. Sammanlagt har sändningarna samlat över 25 miljoner starter.