Hoppa till huvudinnehåll

Tro

"Nattbarden, hurraaa!" – prästen Alexandra Ängs barn älskar att fira påsk i kyrkan

liten flicka vid köksbord med utensilier och ingredienser
Bildtext Det blir pascha i Jomala i påsk. Aftonandakterna i påskveckan berättar om vardag och fest och om påskens vandring från mörker till ljus. På bilden andaktsredaktören Alexandra Ängs bedårande dotter Noomi.
Bild: Alexandra Äng

I prästen Alexandra Ängs familj deltar alla i påskfirandet på olika vis. Under påsknattens mässa får barnen ligga på filtar på golvet och somna om de vill.

– Påsken har alltid stått för någonting glatt. Mitt starkaste minne från då jag var liten var nog att sjunga med barnkören i påskdagens mässa. Påsken har alltid varit det här ljuset. Det har hängt med också då jag blev vuxen och speciellt då jag blev präst, säger Alexandra Äng.

Alexandra Äng är präst och doktorand och bor i Jomala på Åland. Under påskveckan 11–14.4 bjuder hon i sina aftonandakter in lyssnaren i familjens vardag och berättar om händelser som påmint henne om påskens ljus och det nya livet.

11.04.23 Alexandra Äng, Jomala

6:58
Lyssna på Alexandra Ängs aftonandakter på Arenan.

Hela familjen i kyrkan

Alexandra är gift med Stefan Äng som också är präst. De har tre barn i åldrarna 7, 5 och 2 år och bor i Jomala på Åland. Hela familjen deltar i påskfirandet på olika vis. De större barnen är med i kyrkan på skärtorsdagen och på långfredagen går man korsvägsvandring.

vuxna och barn i procession nattetid
Bildtext Här är familjen Äng på påsknattsmässan i Jomala 2022.
Bild: Alexandra Äng

– Barnen brukar få vara med på påsknattens mässa, utrustade med filtar. De får ligga på golvet och somnar de så somnar de.

På påskdagen letar de ägg under en skattjakt och så äter de påskmat. Familjen brukar försöka hålla det så att påsken börjar på påskdagen och det är då man börjar firandet. Barnen brukar göra pascha tillsammans med sin pappa.

– Det kan vara svårt att fira långfredag med barn men vi har gått in för att vi är tillsammans, även om vi kanske inte gör så mycket. Vi brukar ha en påskträdgård och fixa lite med den, kanske göra någon ny figur.

Barnen är förväntansfulla och tycker det ska bli kul med påsk, precis som deras mamma.

– Jag tycker det är så fint då man firar påsknattsmässa och kommer in i en mörk kyrka. Så delar man ljuset och säger: Kristus är uppstånden. Och att få fira nattvard, att få ta emot brödet och vinet som en gåva.

NATTBARDEEEN!!! HURRAAAAA NATTBARDEN! Det är söndag och vi är i mässan i Jomala kyrka. Det är dags för nattvard och vår tvååring är helt utom sig av iver. Han hoppar och skyndar – förstå NATTBARDEN!

ur aftonandakt av Alexandra Äng
porträttbild av kvinna med glasögon
Bildtext Alexandra Äng talar i aftonandakten i Yle Vega under påskveckan.
Bild: Emilia Kavilo

Påskens dramaturgi

Alexandra Äng talar om påskens dramaturgiska kurva som blir så tydlig då man är med i kyrkans alla mässor under stilla veckan, med början på skärtorsdagen.

Nattvardsfirande och påsk hör ihop så under ett riktigt påskfirande bör man nog få fira nattvard på skärtorsdagen, menar hon. Och en av Alexandras andakter handlar om nattvarden.

Herre Jesus Kristus, förbarma dig över min blick tänker jag och ställer in mjölken i kylskåpet. Herre Jesus Kristus, ge mig en levande kärleksfull blick

ur aftonandakt av Alexandra Äng

Alexandra talar om hur mäktigt det är när man släcker ner kyrkan efter skärtorsdagens mässa och dukar av altaret.

– Det blir tyst på något vis, och tomt.

Sen följer långfredagen och påsknatten, då man tänder ljus och går in i kyrkan. Man läser bibelordet och plötsligt så tänds hela kyrkan upp. Mörkret förbyts i ljus.

– För mig är påsken att ljuset och livet bryter fram i det allra mörkaste och segrar. Det är kanske det jag försöker få fram i mina andakter också, att i det mest enkla och vardagliga så händer någonting litet och uppståndelseljuset bryter fram. Det är en gåva.

Och det går inte en dag utan att jag tänker att tänk att de sa att han var död. Tänk att han fick bli. Gud gav Noa Livet. Han fick bli

ur aftonandakt med Alexandra Äng

Påsken kan ge både vila och livskraft

Alexandra Äng ser fram emot att sjunga påskpsalmerna som förmedlar Jesu smärta och lidande, följt av uppståndelsens glädje och ljus. Familjen sjunger inte bara i kyrkan utan också hemma, till gitarrackompanjemang.

– Psalmer som O huvud, blodigt, sårat... Och Upp min tunga att lovsjunga. Som barn älskade jag att sjunga Dina händer är fulla av blommor och De trodde att Jesus var borta, de trodde att Jesus var död.

Alexandra är född och uppvuxen i Pedersöre och studerade teologi i Åbo. Hon har varit hemma med barnen och har vid sidan om påbörjat ett projekt som doktorand vid Åbo Akademi i praktisk teologi. Äng forskar i präster och deras upplevelse kring identitet och prästroll. Hon fungerar också som vikarierande präst om det behövs.

Familjen går vanligen i Jomala kyrka, så även under påsken. Men Alexandra har jobbat som präst på norra Åland, så på skärtorsdagen söker hon sig till Geta, på långfredagen till Finström medan påsknatten firas i Jomala.

Alexandra hoppas att människor får uppleva påskens livskraft.

– Man kan höra att folk tycker att det är skönt att fira påsk för det är ingenting man måste. Det tycker jag är fint. Det är inte så mycket man måste ställa till och ordna med som gör en stressad. Och också om man inte har en religiös övertygelse så kan man se påsken som ett sätt att landa.

Du kan lyssna till Alexandra Äng i aftonandakten 11–14.4 klockan 19.15 i Yle Vega och på Arenan.

Vi får lägga ner våra krampaktiga försök att svabba i hörnen och putsa på fasaden och slå upp rullgardinerna så att ljuset får flöda in. Får flöda in över allt det som är våra liv med helt och brustet, det vackra och det som inte riktigt tål dagsljus. Låta Påskljuset flöda in över det som smärtar, det brustna hoppet, den försmådda kärleken, besvikelserna, ånger och oron. Låta ljuset föda en ny gnista. Och höra rösten från Honom som steg ut från graven och säger ”Se, jag gör allting nytt!

ur aftonandakt av Alexandra Äng

Andakter i Yle Vega

Under stilla veckan och påskveckan sänds flera andaktsserier i Yle Vega. I stilla veckan 3–6.4 håller Birgitta Udd en serie Andrum och i aftonandakterna talar John Vikström om det som egentligen är för svårt att tala om – Jesus lidandes historia och hela mänsklighetens vånda.

Edgar Vickström från Mariehamn reflekterar i Andrum under påskveckan 11–14.4 över hur vi kan vandra vidare i sanning och ljus, i det nya livet efter uppståndelsen.

Påskhelgens tv-gudstjänster sänds från Sundom och Vanda

Långfredagens gudstjänst, som firas tillsammans med Vasa svenska församling i Sundom kyrka, gestaltar stilla veckans händelser, Jesu lidande och död. I gudstjänsten är Hanna Jern liturg och predikant. Dan Andersson spelar orgel och piano, kantor och körledare är Monica Heikius. Det blir en duett av Hanna Jern och Monica Heikius samt sång av Sundomkören och Vasa kyrkokör.

gul träkyrka omgiven av skog
Bildtext Långfredagens och påskdagens tv-gudstjänster sänds från Sundom kyrka.
Bild: Vasa svenska församling

Påskdagens familjegudstjänst i Sundom kyrka 9.4 uttrycker glädjen över Jesu uppståndelse och seger. Med sång och musik medverkar Sundom skolkör, Gerby-mickarna, Centrum-kören och en stråkkvartett.

två personer sjunger och en spelar piano
Bildtext Monica Heikius, Hanna Jern och Dan Andersson övar inför påskens gudstjänster.

Långfredagens och påskdagens tv-gudstjänster sänds kl. 12 i Yle Fem och på Yle Arenan. Söndagens familjegudstjänst sänds kl. 13.03 i Yle Vega.

På annandag påsk sänds radiogudstjänsten från Helsinge kyrka S:t Lars. I gudstjänsten medverkar Kristian Willis, Sini Aschan, Anders Ekberg och ViAndakören.
Gudstjänsten sänds 10.4 kl. 13.03 i Yle Vega.

skådespelare i biblisk pjäs i kyrka
Bildtext Passionsskådespelet Kärlekens väg sänds i repris i Yle Fem på annandag påsk.
Bild: Mikael Grönroos

Under påskhelgen sänds också passionsskådespelet Kärlekens väg.

– Kärlekens väg förmedlar påskens händelser på ett mycket gripande sätt, berättar Lucas Snellman, ansvarig redaktör för Svenska Yles andakter och gudstjänster.

Skådespelet publiceras på långfredag 7.4 på Arenan och kan ses i tv på annandag påsk 10.4, kl. 9.10 i Yle Fem.

Manuset är skrivet av Camilla Ekholm. I rollerna ser vi Alexandra Gustafsson som Maria från Magdala, Johan Aspelin som lärjungen Petrus, Christer Romberg som lärjungen Johannes och Paulina Biström som Johanna från Galiléen. Dansaren Minna Liimatainen samt en tiomannaorkester medverkar i skådespelet i Sibbo kyrka.

– Tv-produktionen väckte stort intresse på ett nordiskt möte i höstas och kommer faktiskt att sändas också i Norge denna påsk, avslöjar Snellman.