Nu ska eleverna i Borgaregatans skola börja cykla mer – föräldraföreningen köpte cyklar till skolan
Föräldraföreningen vid Borgaregatans skola i Vasa har köpt tio cyklar till skolan som de elever som av en eller annan orsak inte kan ta med en cykel till skolan ska kunna använda när skolan ordnar till exempel cykelutfärder.
Mia Storm som är ordförande för föräldraföreningen vid Borgaregatans skola berättar att det var elevkårens styrelse som bad föräldraföreningen att skaffa cyklarna till skolan.
– Vi försöker sträva efter att förverkliga sådana önskemål som kommer från skolan, lärare, elever och föräldrar, säger Storm.
Stor anskaffning
Tidigare har föräldraföreningen gett bland annat lite mindre saker som schackbräden, pingisutrustning och musikutrustning. I fjol skaffade föräldraföreningen bänkar till skolgården.
– Det hade kommit önskemål från eleverna om något att sitta på då de har uterast och det kom förra året, säger Storm.
Dennis Forsgren också han sitter i föräldraföreningens styrelse berättar att cyklarna står för en stor det av föreningens budget.
– Vi tror på det och de är ju garanterat värda det, säger Forsgren.
Bidrag från stiftelser avgörande
Eva Asplund berättar att föräldraföreningen har ansökt om bidrag för cykelanskaffningen från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Enligt Asplund är bidrag från till exempel stiftelser viktiga för föreningens verksamhet.
– De är helt avgörande för vilken verksamhet vi kan ordna för eleverna och anskaffningar till skolan, säger Asplund.
Elevkårens ordförande Oona Papula är glad för cyklarna som nu gör det enklare för skolans elever att röra sig.
– Vi kan cykla till stan eller Sandö, dit vi behöver. Om det är friluftsdag kan vi informera om att man kan låna en cykel, säger Papula.
Brukar det vara så att ni begär något av föräldraföreningen och så kommer det?
– Inte så mycket hittills, eller vi har inte önskat, säger Papula.
Guldkant på vardagen
Rektorn Markus Rönnblom säger att föräldraföreningens bidrag till skolan ger det som skolans egna pengar inte räcker till.
– De brukar själva beskriva sin verksamhet som guldkant i vardagen och det stämmer för att inte räcker skolans pengar till allt. Det lilla extra kommer ofta genom dem, säger Rönholm.
Rönnblom hoppas att föräldraföreningen skulle hjälpa till med anskaffningen av olika redskap för uteaktivitet på skolgården.
– Det är väldigt dyrt att köpa idrottsutrustning och sådant som ska monteras, så det är väl följande vi spånar vidare på. Ett utegym till exempel, säger Rönnblom.
Hoppas på betalautomat
Och när Oona Papula träffar representanterna från föräldraföreningen passar hon på att påminna om att elevkåren gärna skulle vilja ha en betalautomat så att eleverna skulle kunna betala med bankkort när de handlar i elevkårens kiosk, något som föräldraföreningen lovar att de ska försöka hjälpa dem med.
– Vi hoppas att det inte är omöjligt. Vi ska genast börja spinna vidare på den saken, säger Storm.