Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals städer efterlyser strängare regler för elsparkcyklar

Uppdaterad 05.04.2023 09:38.
Voi- och TIER- elsparkcyklar på Kristinegatan i Åbo.
Bildtext Elsparkcyklar i Åbo – en stad som vill vara med och testa att begränsa hur man använder cyklarna.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Ett nätverk av kring fyrtio städer har tillsammans med Kommunförbundet gjort upp ett förslag för elsparkcyklarnas framtid i Finland.

Enligt förslaget borde kommunerna kunna styra över hurdana bolag som erbjuder elsparkcykeltjänster. Det föreslås också att företagen borde ha tillstånd att driva sin verksamhet.

Nätverket föreslår att kommunerna själva ska kunna kontrollera hur många elsparkcyklar som finns i omlopp samt var de kan parkeras.

Förslaget skulle testas genom ett lagförsök. Bland annat Åbo stad har visat intresse för att vara med.

Kommunikationsministeriet förde i mars fram ett lagförslag, som bland annat skulle förbjuda att man parkerar elsparkcyklar på trottoaren. Ministeriet föreslår också att en promillegräns på 0,5 införs – en gräns som nätverket anser vara motiverad.

Ministeriet bedömer att olyckor med lätta elfordon orsakar skador för 275 miljoner euro varje år.

Trafikskyddet: Man ska inte kunna köra elsparkcykel berusad

Trafikskyddet talar också för begränsningar. Trafikskyddets vd Pasi Anteroinen säger att ett system med tillstånd är det enda sättet för kommuner att kunna kontrollera hur mycket elsparkcyklar som cirkulerar på orterna.

Att köra dem berusad är också ett problem.

”Är man berusad ska man inte kunna använda något slags fordon över huvud taget, men just nu gör lagstiftningen inte tillräckligt för att hindra att man cyklar eller åker elsparkcykel berusad”, säger Anteroinen i ett pressmeddelande.