Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Nya Gadolinia” blir Astra – Åbo Akademi avslöjar namnet på den nya universitetsbyggnaden

Byggnad som rivits
Bildtext Gadolinia rivs som bäst, och den nya byggnaden ska stå klar 2025.
Bild: Arash Matin / Yle

Den nya byggnaden som byggs på samma plats där Gadolinia tidigare har stått ska heta Astra. Det skriver Åbo Akademi på sin webbplats.

Namnet valdes bland 582 förslag i en öppen tävling, och en jury har valt vinnaren. Det är Stiftelsen för Åbo Akademi som står för bygget.

Det kom in så många namnförslag att juryn först valde ut de intressantaste förslagen och skickade dem till språkexperter vid Åbo Akademi för konsultation. Det vinnande förslaget Astra förekom över 30 gånger bland namnförslagen.

I motiveringarna nämns bland annat att Astra är ett passande namn för den nya fastigheten i kvarteret Stjärnan eftersom Astra betyder stjärnor på latin. Eftersom byggnaden ska vara en samlingsplats för studerande vid Åbo Akademi kan man även tänka sig att där föds nya stjärnor, eller att studerande som besöker byggnaden är universitetets stjärnor.

– Astra återfinns i flera kulturer och passar ett internationellt universitet. Namnförslaget hade många goda och träffande motiveringar, exempelvis sikta mot stjärnorna, säger Åbo Akademis direktör för universitetsservice Heidi Backman i ett pressmeddelande.

Gadolinia och Gado förekom också bland namnförslagen. Juryn ansåg att det är ett värdigt namn som hedrar den finländske kemisten Johan Gadolin, men att namnet inte längre representerar verksamheten i byggnaden.

Skissbild av hur nya ÅA-byggnaden Astra ska se ut.
Bildtext Visionsbild av hur nya Astra ska se ut.
Bild: Sigge Arkitekter

Ska bli ÅA:s samlingsplats

Byggnaden Astra planeras stå klar i början av år 2025 och blir en del av helheten kvarteret Stjärnan, som utöver nybygget består av Åbo Akademis bibliotek Boktornet och Handelshögskolan.

Astra kommer att bli en samlingsplats för hela akademin med gemensamma funktioner som rådgivning och stöd, bibliotekstjänster, restaurang, café, lokaler för undervisning, grupparbeten och individuellt lärande. De samhällsvetenskapliga utbildningarna kommer att hålla till i den nya byggnaden.