Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt annat än snabbmat – att koka traditionell memma tar sex till åtta timmar

Museichef John Björkman vid Sagalunds museum i Kimitoön, säger också att det finns mycket att upptäcka bara genom processen av att koka sin egen memma.

Vid Sagalunds museum i Kimito kokar museichef John Björkman memma på gammalt vis. Enligt honom visar memman hur påhittiga finlädarna varit då de fått mycket ut ur väldigt enkla råvaror.

John Björkman använder sig av ett lokalt recept för memma som Sagalunds Museum lyckats få tag på. Receptet upptecknades på 1920-talet av Augusta Engblom från Påvalsby. Hon föddes på 1860-talet så det kan antas att receptet i sig är ett rätt så gammalt ett, enligt Björkman.

Augusta Engbloms memmarecept

Att laga memma är i sig inte särskilt svårt men det är en process som tar mycket lång tid, liksom många gamla maträtter.

– Det kan ta mellan sex till åtta timmar att laga memma, så jag förstår nog att folk kanske inte vill laga den hemma mera. Den memma man får från butiken är riktigt bra den också. Fast den kanske är sötare än den hemgjorda sorten, säger Björkman.

Memman får sin söthet genom en naturlig nedbrytning av ämnena i smeten. Därför tar den också så lång tid att tillreda.

Johan Björkman
Bildtext Det är mycket viktigt att memman gräddas i en relativt låg temperatur. Annars får den en för hård skorpa. Initialerna BMW på luckan står för ”Björneborgs Mekaniska Werkstad”.
Bild: Arash Matin / Yle

Memman är också en gammal festmat som tidigare använts som en allmän efterrätt till olika fester och högtider.

– Jag har hittat texter där det berättats om att memma använts som en allmän efterrätt vid slakt- och skördefester på hösten. En orsak till varför den kanske förknippas med påsken är för att den brukar ätas på långfredagen, säger Björkman.

Tidigare var många vidskepligheter kopplade till långfredagen, bland annat det att man inte fick elda i spisen under den dagen. Därför blev memma en så behändig efterrätt till påsken då man kunde elda i ugnen dagen innan och sedan låta memman gräddas i den låga eftervärmen under långfredagen.

– Det är faktiskt ”slow food” i begreppets sanna bemärkelse.

Enligt Björkman är memman ett tecken på finländarnas påhittighet.

Memman har persiska rötter

Museichef John Björkman vid Sagalunds museum i Kimitoön, säger också att det finns mycket att upptäcka bara genom processen av att koka sin egen memma.

– Man kan se hur människan med tiden lärt sig att använda naturmaterial och hur man eldar i en stenugn. Det är också fascinerande att se hur något blir sött utan att man tillägger något socker. Det här är en tradition som vi har fått i arv och det är värt att föra vidare.

– En annan sak är den att våren också är en svår årstid. På 1800- talet fick bönderna sin skörd på hösten och man måste få den att räcka tills nästa skörd. Så man fick bli ganska påhittig för att få nya och annorlunda smaker ur samma råvaror, säger Björkman.

Den memma man köper i butiken kommer välbekant paketerad i näverliknande kartonger. Näverns roll i memman var tidigare att ge den en ännu sötare smak. Ett memmakok till påsken är alltså något som måste planeras långt i förväg.

Trots att memma kanske känns som en purfinsk rätt i dagsläge så har den faktiskt ett utländskt ursprung. Memman kom till Finland på 1700-talet från Ryssland men är förmodligen från början en persisk rätt. Den har likheter med samanu som man äter under det persiska nyåret för att fira in våren. Smaken ska väldigt lika, enligt de som smakat på både samanu och memma.

memma
Bildtext Memman blir slutligen mer än summan av sina enkla ingredienser.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln