Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin avgår som SDP:s partiordförande

Uppdaterad 05.04.2023 18:29.
Sanna Marin avgår som SDP:s ordförande - Spela upp på Arenan

Statsminister Sanna Marin meddela att hon kommer att avgå som partiordförande för SDP.

Hon tackar också ledarna för den så kallade kvintetten – det vill säga regeringspartiernas ledare – och sitt parti.

– Jag fortsätter som vanlig riksdagsledamot och kommer att leda regeringsförhandlingarna, säger Marin.

Under sin presskonferens berättar Marin att hon fattat det slutgiltiga beslutet om sin avgång efter valet och att beslutet inte handlar om att Petteri Orpo kommer att ta över som statsminister.

– Det har varit tunga år och jag upplever att jag nu har möjlighet att stiga åt sidan, säger Marin.

Marin har informerat partistyrelsen om sitt beslut strax före presskonferensen. Hon förnekar att hon skulle ha fått kritik inifrån partiet.

– Det hör till det normala systemet att partiordförande kommer och går, säger Marin.

SDP förhandlar på allvar om regeringsmedverkan

Hon kommenterar också regeringsförhandlingarna och konstaterar att SDP har tuffa förhandlare och att partiet förhandlar på allvar om en regeringsmedverkan.

Marin tror inte på en regering med de tre stora – det vill säga Samlingspartiet, Sannfinländarna och SDP.

Social trygghet och utbildning är frågor där partiet inte är redo att backa.

– SDP går inte in i en regering som skär ner med sex miljarder, säger Marin.

Marin utesluter möjligheten att bli minister i en ny regering.

Petteri Orpo har ringt Marin tidigare under onsdagen, men då har hon inte hunnit svara. Vid sin presskonferens säger hon att hon kommer att ringa honom tillbaka i dag.

Marin säger att hon inte erbjudits något europeiskt toppjobb. Hon får också frågan om hon är intresserad av att bli president.

– Jag står inte till förfogande, svarar Marin mycket kort.

”Ökar sannolikheten för en rödblå regeringsbas”

Statsvetaren Göran Djupsund är lite överraskad av beskedet, i och med att Socialdemokraterna lyckades växa i riksdagsvalet fast de satt på statsministerposten.

– Samtidigt har jag viss förståelse för att hon avgår. Hon skulle inte ha suttit naturligt i en regering med Petteri Orpo och Samlingspartiet.

Är SDP nu mer eller mindre lockande som regeringspartner efter det här?

– Det här gör nog SDP mer möjligt som samarbetspartner och mer lockande för Samlingspartiet. Den konflikt som fanns under valkampanjen personifierades i Sanna Marin och Petteri Orpo, och det hindret är nu undanstökat. Det ökar sannolikheten för en rödblå regeringsbas.

Djupsund bedömer att det också blir lättare för Socialdemokraternas kommande företrädare att nå olika kompromisser i framtida förhandlingar, vem det än blir.

Kan locka tillbaka gamla arbetarväljare

Statsvetaren Thomas Karv säger att Sanna Marins avgång rubbar dynamiken i regeringsförhandlingarna. Han tror att hon snart kommer tillbaka med ny energi och siktar på höga poster, kanske internationellt.

– Hon kan söka poster inom FN eller EU. Det är EU-val om drygt ett år, via det kan hon komma in i Europaparlamentet och kanske rentav bli talman. Det skulle vara en realistisk möjlighet.

Vad innebär det här för partiet SDP:s framtid och image? Djupsund och Karv är eniga om att det blir något av en nystart.

– Det är svårt att få en lika lyskraftig ledare för unga väljare som Marin. Men får man in en annan slags profil kan man locka tillbaka gamla väljare, traditionella arbetarväljare som har tyckt att partiet varit lite för värdeliberalt under Marin, säger Karv.

Mäkynen inte intresserad

SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen från Vasa är inte intresserad av posten som ordförande. Det säger Mäkynen till STT.

– Jag har trivts bra som vice ordförande och som riksdagsledamot, men jag känner inte att jag i det här skedet skulle vara ute efter ordförandeposten, säger Mäkynen.

Mäkynen valdes till vice ordförande för tre år sedan, samtidigt som Marin blev ordförande. Han hoppas att partiet har flera alternativ att välja mellan i höst när en ny ordförande ska väljas.

Mäkynen överväger fortfarande om han tänker söka en fortsättning som vice ordförande vid partimötet i september.

Diskussion om artikeln