Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sannfinländarna efter Marins avgång: ”Det känns som att hon flyr sitt ansvar”

Uppdaterad 05.04.2023 20:43.
Miehen kasvot.
Bildtext Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio kritiserar Sanna Marin för att lämna skeppet efter att ha vunnit strategiska röster från Vänsterförbundet och De Gröna.
Bild: Silja Viitala / Yle

På onsdagen meddelade Sanna Marin att hon inte fortsätter som SDP-ordförande. Beskedet väckte många reaktioner.

Kort efter att Sanna Marin kallat till presskonferens och meddelat att hon inte ställer upp för omval vid SDP:s partimöte i september började reaktionerna trilla in.

Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio säger att Marin inte fullföljer sitt ansvar gentemot väljarna.

– SDP fick strategiska röster av Vänsterförbundets och De Grönas traditionella anhängare. Det känns nog som att hon flyr sitt ansvar. Men å andra sidan ändrar det inte på partiets linjedragningar att Marin går, sa Tavio till Yle Uutiset.

Enligt Tavio är stämningen är väldigt rörig efter Marin, som ledde partiet genom valkampanjen men nu ”lämnar skeppet”. Han hoppas att Samlingspartiet vill samarbeta med Sannfinländarna att Centern ska delta i regeringsförhandlingarna.

– Jag oroar mig över ifall Samlingspartiet genuint är på väg att bygga en blåröd regering. Det är inte det som de lovat väljarna och det är inte vad Finland behöver, säger Tavio.

Adlercreutz: ”Ett psykologiskt hinder är borta”

SFP:s Anders Adlercreutz säger till Svenska Yle att Marins avgång bäddar för en blåröd regering. Förhållandet mellan SDP och Samlingspartiet har varit tillspetsat under den senaste regeringsperioden, säger han.

– Med tanke på att Sanna Marin nu avgår så kanske ett sådant här psykologiskt hinder är borta. Om galjonsfiguren då byts ut så kanske det blir lite lättare.

Adlercreutz tror att det blir lättare för SDP och Samlingspartiet att komma överens i den ekonomiska politiken utan Marin.

– Linjedragningarna personifieras förstås lätt och om det sedan blir ett personbyte så kan det vara lättare att vara flexibel i de frågorna, säger Adlercreutz.

Henriksson: ”SDP går in i ett nytt läge”

Justitieminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson överraskades av Sanna Marins besked. Men Henriksson har förståelse för beslutet.

– Nog förstår jag det mot bakgrunden att det har varit en oerhört tung period. Den som inte ser det arbete som görs och vad som krävs av en statsminister har kanske svårt att förstå hur mycket man lägger sig själv i blöt, alla dagar dygnet runt.

Henriksson tvivlar dock inte på att Marin skulle ha varit beredd att fortsätta som ordförande ifall SDP vunnit valet.

Är det här en imageförlust för SDP?

– Hon är ju en internationell stjärna. Men inte tror jag ju att hon med detta avslutar sin politiska karriär. SDP går nu in i ett nytt läge och ska vaska fram en ny ordförande. Det finns säkert många goda kandidater.

Hur påverkar det här regeringsförhandlingarna?

– Återstår att se hur SDP kommer att föra sina förhandlingar. I förra regeringsförhandlingarna förhandlade Juha Sipilä för Centern i en liknande situation som avgående ordförande. Så det är ett intressant läge, säger Henriksson.

Kvarnström blev ledsen – många skickar lyckönskningar

FSD:s Johan Kvarnström skriver i sin blogg att han blev ledsen.

”Ur ett historiskt perspektiv förverkligades den mest socialdemokratiska politiken i Finland i modern tid under Sanna Marins tid som statsminister. Hon har också haft den goda stilen att kunna be om ursäkt, den hårda stilen till trots. Och på ett mänskligt plan den jordnära kollegan som hälsar hej, roligt att se dig”, skriver Kvarnström.

Flera politiker önskade Marin lyckat till i framtiden på Twitter, bland dem Vänsterförbundets Li Andersson och Hanna Sarkkinen.

De Grönas Atte Harjanne skriver på Twitter att han utgått från att Marin avgår om SDP inte vinner valet, eftersom Marin enligt honom haft en sådan ”all in-strategi”.

Vänsterförbundets tidigare riksdagsledamot Paavo Arhinmäki skriver på Twitter att han förstår att det är mänskligt att Marin efter svåra år nu vill ha en mindre tung uppgift, och att det samtidigt innebär att det blir lättare att bygga en blåröd regering.

Europaparlamentarikern Ville Niinistö skriver på Instagram att han inte alltid har varit av samma åsikt som Sanna Marin men att hon gjort gott både för den internationella Finlandsbilden och för jämlikheten. Niinistö skriver också att Marin blivit utsatt för oskälig kritik.

Tonen är en annan bland Sannfinländarna. Jani Mäkelä skriver att han inte är överraskad över Marins sorti.

”Hon strävade helt klart efter en valvinst för att kunna bli ordförande för EU-kommissionen, det lyckades inte och hon är inte intresserad av att vara oppositionsledare eller ´nedskärningsfinansminister´. Dessutom började hon bli en belastning för socialdemokraterna. Nu hoppas man på att Lindtman blir en regnmakare”, skriver Mäkelä på Twitter.

Beskedet toppade förutom de finska nyhetssajterna även de stora svenska medierna, bland annat Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.