Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Lindtman avslöjar ännu inte om han ger sig in i ordförandekampen – här är toppnamnen som kan ta över SDP

Uppdaterad 05.04.2023 18:59.
Lindtman: "Ska fundera över påsk" - Spela upp på Arenan

Sanna Marins besked slog ner som en blixt från klar himmel. Den avgående statsministern säger att beslutet har mognat fram under dagarna efter valet i söndags.

Sanna Marin konstaterade på sin presskonferens på onsdagen att de senaste åren har varit givande, men mycket tunga. Det är nu dags för någon annan att axla ansvaret.

Marin kommer att leda regeringsförhandlingarna för SDP. Bedömare inom partiet tror att många ordförandekandidater kommer att vänta med beskedet om de är intresserade av att leda partiet tills det är klart om SDP sitter med i nästa regering. Ett eventuellt ministerskap kan påverka intresset för att bli ordförande.

Men vi listar några möjliga kandidater redan nu. Våra blickar går osökt till partiledningen, ministrarna och några synliga kvinnliga riksdagsledamöter.

Antti Lindtman var SDP.s gruppledare under den senaste riksdagsperioden.
Bildtext Antti Lindtman förlorade förra gången ordförandekampen mot Sanna Marin. Lindtman var SDP:s gruppledare under den senaste riksdagsperioden.
Bild: Silja Viitala / Yle

Högermannen Antti Lindtman en av förhandsfavoriterna

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman utpekas av många som nästa partiordförande. Lindtman tävlade om ordförandeskapet med Marin efter att Antti Rinne avgick som partiordförande. Tävlingen var jämn och Antti Lindtman klassas som en högersocialdemokrat och han har lett riksdagsgruppen.

Lindtman höll en presskonferens klockan 16.30 på onsdag eftermiddag. Han avslöjar inte i det här skedet huruvida han ställer upp som ordförandekandidat.

Han ska fundera över sitt beslut över påsken och har lovat ge sitt besked inom ett par veckor. I början av maj borde kandidaterna vara klara och partikongressen väljer ny ordförande i september, säger Lindtman.

Han säger att beskedet om Marins avgång kom som en överraskning.

– Sannas besked om att hon inte fortsätter fick oss alla att stanna upp, sa Lindtman.

Lindtman är mån om att betona att det inte finns något missnöje bland partifolket mot Marins insats som partiordförande. Det är fortsättningsvis Marin som kommer att leda regeringsförhandlingarna.

– Hon leder dem med fullt mandat, sa Lindtman.

Niina Malm var röstmagnet i sin valkrets trots att hon på grund av sjukdom inte kunde föra någon egentlig valkampanj.
Bildtext Niina Malm var röstmagnet i Södra Karelen trots att hon på grund av sjukdom inte kunde föra någon egentlig valkampanj.
Bild: Elli Sormunen / Yle

Niina Malm röstmagnet trots utebliven valkampanj

Första vice ordförande Niina Malm är en erfaren lokalpolitiker från Södra Karelen och tidigare huvudförtroendeperson på Ovako Imatra. Hon tillhör alltså SDP:s fackföreningsfalang. Hon tog hem det största antalet personliga röster i Sydöstra Finland trots att hon är sjukskriven på grund av en tuff cancerbehandling. Niina Malm är en fajter och omtyckt i partiet.

Riksdagsledamot Ville Skinnari
Bildtext Ville Skinnari är minister i den avgående regeringen.
Bild: Timo Leponiemi / Yle

Ville Skinnari är den tidigare hockeyspelaren som blev minister

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari är tidigare hockeyspelare, son till en känd hockeyspelare, jurist och utvecklings- och utrikeshandelsminister i den avgående regeringen. Ville Skinnari har talat för modiga klimatåtgärder som ska leda till arbetsplatser och exportframgångar.

Matias Mäkynen i A-talk
Bildtext Matias Mäkynen har fått dålig publicitet på grund av en otrohetsaffär och säger nej till att bli ordförande.

Matias Mäkynen har fått dålig publicitet och tackar nej

Tredje vice ordförande Matias Mäkynen är en synlig profil i tv-soffor och fick nyligen dålig publicitet på grund av en otrohetsaffär. Mäkynen har en bakgrund inom ungdomspolitiken och har studerat juridik. Mäkynen efterträdde Jutta Urpilainen då hon blev EU-kommissionär. Mäkynen säger i en kommentar till STT att han inte är intresserad av uppdraget just nu.

Krista Kiuru
Bildtext Krista Kiuru är en av ansvarstagarna i den nu avgående regeringen. Kiuru är känd som en tuff politiker.
Bild: Silja Viitala / Yle

Krista Kiuru var hela nationens coronaknytnäve

Krista Kiuru är känd som hela nationens coronaknytnäve och familje- och omsorgsminister. Kiuru är statsvetare och långvarig riksdagsledamot. Kiuru har före riksdagskarriären bland annat jobbat som studiehandledare. Kiuru är en tung SDP-politiker.

I ett Facebook-inlägg meddelar Kiuru att hon överväger att ställa upp i ordförandekampen.

”Själv överväger jag under de kommande veckorna ifall mitt kunnande och min erfarenhet är det som behövs i SDP:s ledning just nu”, skriver hon.

Miapetra Kumpula på valvaka.
Bildtext Miapetra Kumpula-Natri är en erfaren och uppskattad politiker. Hon blir nu tvungen att välja mellan riksdagen eller Eu-parlamentet där hon har suttit sedan 2019.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Miapetra Kumpula-Natri är erfaren och populär

Österbottningen Miapetra Kumpula-Natri är en erfaren politiker som har suttit flera mandatperioder i riksdagen. 2019 valdes hon in i EU-parlamentet och blir nu tvungen att välja mellan att fortsätta i EU-parlamentet eller ta emot riksdagsmandatet.

Om Kumpula-Natri väljer riksdagen så övertas hennes EU-mandat av Rörelse Nu. Hon har engagerat sig i bland annat för familje-, sysselsättnings- och energifrågor. Kumpula är ingenjör till utbildningen.

Nasima Razymar är biträdande borgmästare i Helsingfors.
Bildtext Nasima Razmyar kan också vara en eventuell efterträdare till Marin.
Bild: Ulla Malminen

Nasima Razmyar gör comeback i riksdagen

Razmyar har suttit en halv mandatperiod i riksdagen och valde sedan att bli biträdande borgmästare för social-, hälsovårds- och räddningssektorn i Helsingfors.

Nasima Razmyar är född i Afghanistan och har tidigare fungerat som informationssekreterare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Artikeln uppdaterad 5.4.2023 kl. 14.36 med att Antti Lindtman håller presskonferens kl. 16.30.

Artikeln uppdaterad 5.3.2023 kl. 18:59 med att Krista Kiuru överväger att ställa upp som ordförandekandidat.