Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Arbetssökande som inte talar så bra finska vill ha en chans: ”Du kan lära dig språket på jobbet”

Tre unga män står på en rad och tittar glatt in i kameran.
Bildtext Prosper från Ghana, Ivan från Kroatien och Tommaso från Italien har alla tidigare studerat i Finland. Nu söker de jobb.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

Rekryteringsmässan för arbetssökande som inte talar så bra finska eller svenska blev en succé. Arrangörerna Work for you hoppades på över 1 000 besökare. Evenemanget i Helsingfors stadshus lockade hela 2 000 personer.

Sorlet som slår emot en när man stiger in i Helsingfors stadshus skapar en känsla av att man kommit längre bort än bara några meter från Esplanaden. Det talas så många olika språk att man tappar räkningen, och språkmelodierna och -rytmerna är andra än på svenska och finska.

Rätt naturligt, eftersom rekryteringsmässan Work for You riktar sig till arbetssökande som inte har så goda kunskaper i något av de inhemska språken.

På plats finns 38 arbetsgivare, städer och kommuner i huvudstadsregionen och så olika organisationer och myndigheter som AN-byrån, Luckan och NTM-centralen.

– Det kan vara ganska svårt att hitta jobb som utlänning i Finland. Om du pratar bra engelska så är det litet lättare. Om du inte heller talar engelska är det svårt – men inte omöjligt, säger specialplanerare Laura Kyntölä från NTM-centralen i Nyland.

En kvinna står och tittar in i kameran. Hon befinner sig inomhus, man ser människor i bakgrunden som står i grupper eller rör på sig.
Bildtext Laura Kyntölä från NTM-centralen i Nyland var en av de som deltog i arrangerandet av mässan som samlade 2000 besökare.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

Enligt Kyntölä finns det många jobb där språkkraven är nödvändiga av säkerhetsskäl eller för att arbetsuppgifterna förutsätter det. Men i många fall skulle det räcka med grunderna, mer kan man lära sig medan man jobbar.

Kön till cv-hörnet där man kan få hjälp med att polera upp sin resumé ringlar sig lång. Bredvid blixtrar det med jämna mellanrum till. En fotograf tar porträtt som kan bifogas till en arbetsansökan. En föreläsare står framför en intresserad publik och pratar om vad man ska tänka på när man söker jobb.

– Det här att ringa upp före. Någon säger att man absolut ska ringa medan någon annan säger att det är det sista man ska göra. Det viktiga är att du funderar ut varför du ringer upp. Vad vill du säga?

Förståelse och frustration över språkkrav

Prosper från Ghana tänker i samma banor. Han har studerat till kemiingenjör i Finland och söker nu jobb. Han har förståelse för språkkraven. Vi är enligt honom trots allt i Finland.

– Om du får ett jobb så kan du lära dig språket medan du arbetar. Men nu måste du först lära dig språket och det tar tid, säger han.

Han besöker mässan tillsammans med Ivan från Kroatien, Josh från Sydafrika och Tommaso från Italien. De har alla i något skede studerat i Finland och söker nu jobb här.

De har alla stött på språkbarriären, trots att de lika artigt påpekar att vi är i Finland.

– Språket är ett stort hinder för utlänningar som vill hitta arbete i Finland, även om man är kvalificerad, säger Josh.

Tommaso studerade i Finland 2019 och kom tillbaka vid årsskiftet.

– Det är klart att det är frustrerande när man inte har varit här så länge, och det tar tid att lära sig språket. Men det är nog likadant överallt. Och det blir bättre.

Ivan delar åsikten att det håller på att bli bättre. På allt fler arbetsplatser så klarar man sig mer och mer på engelska.

Alla arbetsplatser kräver inte ens engelska

Laura Kyntölä säger att det börjar finnas fler arbetsplatser där inte ens engelska är ett krav. Det viktigaste är att man kan kommunicera internt på arbetsplatsen. Företag som drivs av någon med ett annat modersmål anställer lättare människor med samma språkkunskaper.

– Ryska och ukrainska, och arabiska är de jag främst kommer att tänka på, om du talar ryska är det lättare att hitta ett jobb än på många andra språk.

På frågan om någon kommer att traska ut från stadshuset med ett jobb på fickan svarar Kyntölä att hon hoppas det.

– Här är många arbetsgivare på plats, och det är ett utmärkt tillfälle att träffa folk, att skapa kontakter och diskutera. Och jag hoppas att fler arbetsgivare skulle ta risken och ge folk en chans fast de inte talar finska.

Bemanningsföretag sänker tröskeln

För många företag kan det kännas för främmande och nytt att anställa någon som inte talar finska. Där har bemannings- och rekryteringsföretag en chans att sänka tröskeln för företagen, säger Jenny von Knorring från Staffpoint som verkar inom branschen.

Tre kvinnor står och diskuterar.
Bildtext Jenny von Knorring från bemannins- och rekryteringsföretaget Staffpoint (till vänster) fick svara på många frågor på mässan.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

– Vi låter företagen fokusera på det de är bra på, och vi gör det vi är bra på. Vi har stödfunktionerna, försäkringar, tolkar, erfarenheten och tar så att säga risken när vi är arbetsgivaren.

Samarbete inte bara olika företag emellan utan mellan myndigheter och näringslivet är enligt von Knorring A och O när det gäller att hitta kunniga yrkesmänniskor som Finland inte har tillräckligt av.

– Bara genom att samarbeta kan vi få in de här människorna, som de facto har alldeles fantastisk kompetens och kunskap och är mycket duktiga arbetstagare.

Diskussion om artikeln