Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Johannes Ekholms diktsamling fångar livet bakom de mest banala fraserna på Tori.fi

Johannes Ekholm dricker kaffe i en fatölj.
Bildtext Författaren och konstnären Johannes Ekholm har gett ut sin första diktsamling.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Handeln av gamla prylar är livlig på nätsajten Tori.fi. Men vad döljer sig bakom säljarnas och köparnas kortfattade meddelanden och kan de rentav bli till poesi?

Alltsedan 2015 har konstnären, grafikern och författaren Johannes Ekholm varit en flitig användare av nätsajten Tori.fi – en handelsplats där föremål, kläder och fordon byter ägare och där jargongen ofta är kortfattad och till och med aggressiv beroende på humör, efterfrågan och prissättning.

I chattfunktionen har man förhoppningsvis förhandlat sig fram till ett pris som tillfredsställer såväl säljare som köpare och så har man (om man inte anlitat posten) eventuellt kommit överens om en träffpunkt där vara och pengar byter ägare.

– Man träffas vid en husknut vid en skum adress och utväxlar några kortfattade meningar innan varan byter ägare och säljaren får sina pengar i ett kuvert.

I Johannes Ekholms beskrivning får köpsituationen nästan något kriminellt över sig och han drar sig till minnes hur han hittat sig själv på ett mörkt och skumt industriområde i Vanda där den eftertraktade stolen väntat på sin nya ägare.

Diktsamlinegn Torilla tavataan (bokpärm)
Bildtext ”Torilla tavataan” trycktes upp i 50 exemplar på eget förlag. Hela upplagan såldes slut på ett dygn – naturligtvis på Tori.fi.
Bild: Petter Lindberg / Yle

– Det finns flera olika koder hur man ska bete sig och någon borde göra en dokumentärfilm om det här.

Dikt i chatten

För Johannes Ekholms del blev det inte någon dokumentärfilm, utan istället en diktsamling som tar fasta på den kortfattade kommunikation i chattfunktionen som föregår varje lyckad eller misslyckad affär.

Hej! Kunde köpa boken. Kan hämta den imorgon eller på måndag kväll. Hälsningar, Petter

Moj! Imorgon funkar bra mellan 11 och 18. Adressen är Fältskärsgatan 9.

Kiva! Kommer imorgon. Funkar Mobilepay?

Funkar. Kom fast 12.10 så blir det inte trängsel i tamburen, någon annan kommer just jämt :)

Så här lät det mellan mig och Johannes Ekholm när jag i Tori.fi:s chattfunktion meddelade att jag ville köpa hans nya diktsamling Torilla tavataan.

Det börjar med en ganska neutral spelöppning - ett meddelande om att den specifika varan intresserar mig. Jag får genast ett svar om att boken finns tillgänglig. Eftersom jag inte anser mig behöva förhandla om priset, kan vi genast komma överens om en tidpunkt då boken ska överlämnas mot den begärda summan på 10 euro.

Så här smidigt går det i bästa fall till, men i Johannes Ekholms diktsamling som just återger säljarnas och köparnas till synes enkla och banala meddelanden, hittar man många exempel som uttrycker både ilska och illvilja.

– Människor uttrycker sig på ett specifikt sätt på Tori.fi. Det tycker jag är spännande.

Annons på Tori.fi
Bildtext Upplagan på 50 exemplar är slutsåld.
Bild: Tori.fi

När man läser Johannes Ekholms diktsamling får man en inblick i det här formaliserade språket som är enkelt och ofta också en smula aggressivt i sin avskalade form. Här gäller sällan språkliga finesser när köpare armbågar sig fram eller i efterskott uttrycker sin besvikelse över att varan inte motsvarat förväntningarna.

– I diktsamlingen finns en autentisk återgivning av språket, men genom att jag skapat olika tematiska helheter så friläggs också saker som inte är synliga i det ögonblick som meddelandet skrivits.

Bakom orden

Bortom den formaliserade vardagsjargongen som handlar om pris eller överlåtelsetidpunkt, så finns det i den banala kommunikationen ett överraskande djup som till exempel kan återspegla en finländsk tysthetskultur eller en existentiell ensamhet.

– Plötsligt kan köparen börja berätta om sitt liv, om att hon är gravid och att hon har svårt att passa bussens tidtabeller.

Johannes Ekholm i sin fåtölj drickandes kaffe.
Bildtext Det mesta i sitt hem har Johannes Ekholm köpt secondhand på nätet.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Det till synes banala mötet i chattfunktionen kan ibland öppna upp hela världar och bli intimt på sätt som kan kännas både pinsamt eller överväldigande. Bakom de enkla orden lurar plötsligt något större, men frågan är om man som säljare av en enkel vara vill eller har en förmåga att bemöta dessa förtroenden.

Även om bekännelserna på Tori.fi tillhör sällsyntheterna, så visar Johannes Ekholms diktsamling att chattfunktionen inte bara är ett enkelt forum där det görs upp om affärer. Bakom en signatur eller en hastigt utslängd fråga döljer sig riktiga människor och i deras kortfattade meddelanden kan man ofta spåra liv och känslor av alla dess slag.

– Jag har blivit självmedveten och lovat mig själv att bli snällare i min interaktion med andra på Tori.fi.

Men samtidigt som Johannes Ekholm är glad och tacksam över all den vänlighet som köpare bemött honom med under årens lopp, så kan han som konstnär inte låta bli att gotta sig över de mer dramatiska incidenterna.

– Ju fräckare någon talar till mig, desto bättre dikt blir det till nästa diktsamling.