Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den stoppade ryska gödsellasten i Kotka kopplas till oligarken Dmitrij Mazepin, pappa till F1-chauffören Nikita Mazepin

Uppdaterad 12.04.2023 11:31.
Oligarken Mazepin med fartyget Snew i bakgrunden.
Bildtext Gödseloligarken Dmitrij Mazepin tillhör Vladimir Putins närmaste krets.
Bild: EPA, Yle/Kalle Purhonen

Utsökningsverket beslagtog en värdefull gödsellast i Kotka hamn i mars. Utrikesministeriets dokument visar nu att gödseln kopplas till oligarken Dmitrij Mazepin. Mazepin finns på EU:s sanktionslista.

Jordbruksgödseln urea fraktades med tåg från Ryssland till Kotka hamn, där den skulle lastas på fraktfartyget Smew i mitten av mars. Frakten blev ändå ordentligt försenad på grund av EU-sanktionerna mot Dmitrij Mazepin.

Mazepin har blivit rik på gödselbusiness och ägde ännu för ett år sedan gödselföretaget Uralchem och var samtidigt dess vd. Efter att Mazepin lades till på EU:s sanktionslista, sålde han 52 procent av sina aktier i Uralchem, så att han nu äger 48 procent av aktierna.

Det är allmänt känt att Mazepin hör till Vladimir Putins närmaste krets.

Mazepins son är den kända Formel-1 chauffören Nikita Mazepin. Han körde tidigare för Formel 1-stallet Haas, men efter att Ryssland invaderade Ukraina avbröt Haas samarbetet omedelbart.

Putin och Mazepin sitter vid ett bord.
Bildtext Dmitrij Mazepin mötte Vladimir Putin i november 2022.

Finlands utrikesministerium ville först inte berätta vilken gödseloligark det handlade om, men Svenska Yle har nu fått ta del av ministeriets dokument som beviljar lasten undantagslov.

I dokumentet framgår att gödsellasten kan kopplas till Dmitrij Mazepin och att han fortfarande kontrollerar gödselaffärerna. Enligt UM:s dokument består lasten av ämnet urea och att den ska transporteras till Centralamerika.

Gödsellasten beviljades undantagslov, eftersom den ska till ett land utanför EU och den behövs för att trygga den globala livsmedelsförsörjningen.

Gödseln hjälper Ryssland att öka sina ekonomiska tillgångar

Ryssland är världens största producent av gödsel för jordbruk och FN anser att gödseln har mycket stor betydelse för matproduktionen i världen. Samtidigt ägs flera av företagen som tillverkar gödsel av oligarker med nära kopplingar till Vladimir Putin.

De personer som finns med på EU:s sanktionslista mot Ryssland är bland annat oligarker och affärsmän. Via sin verksamhet kan de stödja den ryska staten och hjälpa Ryssland att öka sina ekonomiska tillgångar.

Gödseloligarker på EU:s sanktionslista

Gödselpriserna har stigit mycket kraftigt under det senaste året och ligger nu på mellan 480 och 600 euro per ton. Enligt obekräftade uppgifter är gödsellasten som lastades i Kotka på 20 000 ton.

Det här innebär att lasten kan vara värd mellan 10 och 12 miljoner euro på den globala marknaden.

Fraktfartyget Smew i Mussalo i Kotka hamn.
Bildtext Fraktfartyget Smew befann sig på onsdagen i Engelska kanalen och enligt Marinetraffic är fartyget på väg till Panama.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Fraktfartyget Smew befann sig på onsdagen i Engelska kanalen och enligt Marinetraffic är fartyget på väg till Panama.

Smew är registrerat på Cypern, som är känt för att ha många ryska skalbolag och tvätta ryska pengar.

Yles granskande tv-program MOT berättade tidigare i år om att flera av Mazepins tågvagnar har beslagtagits i Finland. Tingsrätten fattade då beslut om att tågvagnarnas innehåll skulle hemligstämplas i 25 år.

Diskussionen stängs 5.4.2023.

Rättelse 12.4 kl. 11.32: Texten har ändrats så att det blir tydligt att Dmitrij Mazepin kopplas till gödsellasten. Tidigare stod det att Mazepin ägde gödsellasten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln