Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga vapen till Ukraina och fortsatt import av rysk gas – Österrike sticker ut bland EU-länderna

Flera österrikiska poliser står på rad på en väg.
Bildtext Österrikisk polis spärrar av trafiken för en demonstration till stöd för Ryssland, Wien i oktober 2022
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Efter det ryska angreppet på Ukraina är det neutrala Österrike inne på en för EU sällsynt linje. Importen av rysk gas fortsätter och i likhet med det Rysslandsvänliga Ungern skickar man inga vapen till Ukraina.

Då Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen talade inför det österrikiska parlamentet valde ledamöterna från det högerextrema österrikiska Frihetspartiet att lämna salen.

På de tomma platserna lämnade man skyltar med orden fred och neutralitet.

– Zelenskyjs tal går förstås att förena med vår neutralitet. Han har också talat till andra neutrala länder som Irland, Cypern och Malta, men ingenstans har något parti vänt det ukrainska folket ryggen på det sätt som Frihetspartiet gör, konstaterade Reinhold Lopatka från det österrikiska folkpartiet ÖVP.

– Det är en skam vad de gör, fortsatte Lopatka.

Att Frihetspartiets agerande skulle väcka en bred bestörtning var ändå inte att vänta. I opinionsmätningarna ligger det traditionellt Rysslandsvänliga FPÖ för tillfället på första plats.

Den så kallade Ibizaskandalen, där det också handlade om FPÖ:s beredskap att ta emot politisk draghjälp från Ryssland, verkar alltså inte ha haft några längre gående följder för partiet.

Hållningen begränsar sig ändå inte enbart till Frihetspartiet. Också ungefär hälften av ledamöterna från det socialdemokratiska SPÖ hade valt att inte komma för att höra Zelenskyj tala.

Gemensam sak med Ungern

I Österrike, där man starkt håller fast vid sin neutralitet, kan man samtidigt se stödet till Ukraina som på många sätt halvhjärtat.

Man har visserligen gått in för ekonomiskt stöd och humanitärt bistånd, men gällande vapenleveranser har man valt att gå samma väg som Schweiz.

Det likaså neutrala grannlandet har ändå i motsats till Österrike fått utstå hård internationell kritik för att man inte ens tillåter andra länder att skicka schweizisktillverkad materiel till Ukraina.

Att Österrike väljer att inte skicka några vapen är förstås helt berättigat.

Att man däremot väljer att föra fram saken i samråd med den Putinvänliga ungerska regeringen ger ändå det hela en bitter bismak och gör det svårt att inte se de uteblivna leveranserna som ett direkt politiskt ställningstagande.

Omfattande gasimport från Ryssland

Samtidigt fortsätter också den ryska naturgasen att strömma till Österrike i nästan samma omfattning som tidigare.

I februari kom närmare 60 procent av den importerade gasen från Ryssland. För ett år sedan var andelen visserligen uppe i nästan 80 procent, men i motsats till andra europeiska länder, bland annat Tyskland, har importminskningen varit betydligt mindre.

Enligt det österrikiska energibolaget OMW, som också var delaktigt i bygget av gasledningen Nord Stream 2, kan man inte säga upp det till år 2040 löpande kontraktet med ryska Gazprom.

Man i kostym med Österrikes flagga i bakgrunden.
Bildtext Österrikes förbundskansler Karl Nehammer krävde ännu i december 2021 att Nord Stream 2 ska tas i bruk.
Bild: Christian Bruna / EPA

Där kritiken mot bygget av Nord Stream 2 oftast faller på Tysklands konto, ska man komma ihåg att den sittande förbundskanslern Karl Nehammer, så sent som i december 2021 krävde att ledningen ska tas i bruk. Det här var efter att de tyska myndigheterna redan hade satt stopp för certifieringen av gasledningen.

Två äldre män i mörka kostymer står i beredskap att skaka hand med varandra.

Analys: Ex-kanslern Gerhard Schröder och Tysklands beroende av Putins Ryssland – nyskriven bok kastar ljus över de tyska socialdemokraternas avgörande roll

Skandalen borde vara enorm. I åratal satte de tyska socialdemokraterna sin prägel på en totalt misslyckad tysk Rysslandspolitik, men samtidigt finns en stor ovilja att reda ut vad som skedde. En ny bok kastar ljus över ödesdigra SPD-kopplingar till Moskva.

ÖVP-ledaren Nehammer är ändå inte den enda österrikiska regeringschefen som har försvarat ryska positioner eller haft närmare kontakter med Ryssland.

Såväl den tidigare socialdemokratiske kanslern Christian Kern som folkpartisten Wolfgang Schüssel har suttit i styrelserna för ryska bolag, Kern för de ryska statsjärnvägarna och Schüssel i oljebolaget Lukoil.

Schüssel gav upp sin plats i styrelsen först så sent som i mars i år.

Förbundskansler Sebastian Kurz var å sin sida den som tillsammans med Vladimir Putin stod i bakgrunden då OMW och Gazprom år 2018 i Wien undertecknade det avtal som nu ska tvinga det österrikiska bolaget att fortsätta importera gas från Ryssland.