Ambient i matbutiken ledde till upptäckten av ljudmiljöer och Finlands tystaste rum
Det finns ljud och så finns det ljudmiljöer som är skapade just för en viss plats. Men vilken funktion har de och varför är de viktiga? Och visste du att Finlands tystaste rum finns i Esbo?

Lyssna! Upptäck ljudmiljön omkring dig
Det hela började då jag en kväll stod i en matbutik i Helsingfors och tyckte det var en så speciell och rogivande stämning bland hyllorna. Det tog mig en stund innan jag fattade att det berodde på ljuden jag hörde.
Lugn och lite meditativt ambient musik flöt ihop med ljudet från långsamma dyningar strömmade ut från högtalarna i taket och blandades med det knäppandet ljudet från frysdiskarna som stod bredvid.
Ambient är en typ av lugn, elektronisk musik och ordet ambient betyder omge eller omsluta.
Först undrade jag vilken radiokanal som spelade sådan här ambientmusik (lugn, elektronisk musik) tills jag insåg att ljudet inte kom från en radio utan att matbutiken hade ett helt eget soundtrack. Det här var butikens egen ljudmiljö och det gjorde mig nyfiken.
Den andra upplevelsen var utanför biblioteket Ode, ovanför dörren finns en högtalare och ur den strömmar ett speciellt rytmiskt knäppande och kluckande ljud. Roligt, tänkte jag och försökte anpassa mina steg till rytmen.
Samtidigt stannade de här två ljudmiljöerna i mitt minne och jag började googla.
Då lärde jag mig att det rytmiska knäppandet utanför Ode inte alls var menat för mina steg utan att det hela är en så kallad ljudfyr som hjälper synskadade att hitta dörren.
Den som skapat ljudfyren och ljuden i matbutiken heter Aki Päivärinne och han jobbar med att skapa ljudmiljöer.
Ljud är känslor och rum
Eftersom vi konstant är omgivna av ljud är det viktigt hurdana ljudmiljöer man medvetet skapar. Aki säger att du kan skapa funktionella ljud, som just en ljudfyr som hjälper synskadade. Men lika viktigt är också ljudmiljöer som gör ett utrymme mer tryggt eller trevligt.
– Med ljud kan man ladda ett utrymme med känslor. Om det är helt tyst kan det göra att ingen vågar säga något men redan lite naturljud som finns där i bakgrunden förändrar platsen.
Aki Päivärinne beskriver hur han en gång skapade ett ljudverk som fanns vid Stoaplatsen i Östra centrum. Det var ett ljudverk som så att säga ”vaknade upp” på kvällen och sedan kunde man höra det under natten. Det var ett lugnande ljud som strävade efter att göra platsen mer trygg för dem som rörde sig där.
På Helsingfors-Vanda flygplats finns också en ljudmiljö på den plats där man går in på det så kallade non-Schengen området. Det handlar om en ljudmiljö som kombineras med en enorm videoscreen som löper runt väggarna där man projicerar bilder från olika kända naturområden i Finland.
Det här är ett utrymme där man försöker skapa lugn och ro på en plats som annars kan upplevas som stressig.
Lugn och ro försöker man även skapa med en ljudmiljö som kommer att finnas i det nyrenoverade Ateneum, det är fråga om en ljudmiljö med en så kallad digital tidslinje där man kombinerar ljud med olika bilder ur finländsk konsthistoria.
För Aki är ljudmiljöer också en fråga som han kopplar till makt - vem får bestämma hur det låter på en viss plats och vem får använda ljud?
Han påpekar hur finskans ”ääni” och ”äänestäminen” (röst / ljud och att rösta) är härledda ur samma ord. Att det har en betydelse vem som har makt över ljud och röster.
– Propaganda är här ett bra exempel, Hitler använde radio på ett helt nytt sätt och vi vet alla hur det sedan gick.
Han berättar att ljud fascinerat honom ända sedan han som liten stod och scratchade sina jeans och tyckte det var ett fantastiskt ljud som uppstod när naglarna drogs över tyget.
– Jag spelar också saxofon och minns hur jag som ung stod vid havet och spelade och fascinerat lyssnade på det eko som uppstod. Hur musiken blev ett ljud som blandades med naturens ljud, det var spännande.
Finlands tystaste rum
För att uppskatta ljud behövs det även tystnad, men tystnad är något som snart blir en bristvara. Det finns inte många platser kvar i Finland där man kan uppleva total tystnad och enbart höra naturens ljud.
En alldeles speciell tystnad kan man ändå uppleva i Otnäs i Esbo. Där finns nämligen Aalto universitetets akustiklaboratorium, eller som det också kallas - det ekolösa rummet.
Rummet finns inne i en av de röda tegelbyggnaderna och är egentligen ett ”rum i rummet” eftersom det är helt avskilt från resten av huset. Det står på fjädrande betongpålar och har enormt tjocka väggar.
Tom Bäckström är biträdande professor vid Aalto universitetet och forskar i språkteknologi. Han berättar att rummet är mycket populärt även bland utländska forskare som bokar in sig för att göra undersökningar här.
Här får du följa med in i Finlands tystaste rum

I programmet Lyssna! Upptäck ljudmiljön omkring dig kan du höra mera om Akis syn på ljud och du får även följa med in i Finlands tystaste rum.
