Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eva Nyström ser sin chans då Anna Westerlund lagt av – Hammarby-backen vill imponera på nya landslagsledningen: ”Inspirerande läge”

Eva Nyström.
Bildtext Eva Nyström drömmer om större förtroende i landslagets försvar.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Det blåser nya vindar i det finländska damlandslaget i fotboll. En del trotjänare lade av efter EM i somras och laget har en ny förbundskapten. Det innebär att mer oprövade spelare har slagläge – till exempel mittbacken Eva Nyström.

Marko Saloranta tog över efter det turbulenta avslutet på Anna Signeuls sejour som Finlands huvudtränare. Saloranta måste nu delvis bygga om backlinjen eftersom rutinerade försvarspjäser som Tuija Hyyrynen och Anna Westerlund har avslutat sina karriärer.

En spelare som är sugen på att ta över efter Westerlund i landslagets mittförsvar är Hammarbys Eva Nyström. Hon försöker imponera på landslagsledningen under de kommande två landskamperna borta mot Slovakien.

– Det är roligt att flera unga har fått chansen att komma upp till landslaget. Jag gör mitt bästa på varje läger. Läget är inspirerande. Att ta en ordinarie plats i landslaget är ett av mina mål, säger Nyström till Yle Sporten.

Bekant tränare lotsar landslaget

Eva Nyström var i landslagets startelva i två av tre matcher under träningsturneringen på Cypern i februari.

Landskamperna mot Slovakien är en ny chans för henne att visa sig på styva linan.

– Jag fick förvånansvärt mycket förtroende under det senaste lägret och det är roligt. Jag tror att jag kommer att få förtroende också i framtiden, säger hon utan att låta det minsta kaxig.

Marko Saloranta
Bildtext Marko Saloranta tog över som damlandslagets förbundskapten i juli 2022.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Marko Saloranta är en välbekant tränare för de flesta i landslaget. Också för Eva Nyström. Han har varit hennes tränare i finländska juniorlandslag.

– Han känner alla spelare här. Det betyder att han kan utnyttja våra egenskaper på olika sätt och skapa ett spelsystem som passar oss.

Från Nordsjö ut i stor världen

Eva Nyström har fått sin fotbollsfostran i Viikingit från Nordsjö i östra Helsingfors. Efter några år i Brändö idrottsgymnasium och PK-35 tog hon sitt pick och pack till Sverige och AIK 2019. Efter ett år i Umeå IK flyttade hon tillbaka till Stockholm och Hammarby. Hon inledde nyss sitt tredje år i klubben.

Trots att hon hörde till Hammarbys nyckelspelare petades hon från den finländska EM-truppen ifjol.

– Det var så klart ett mål som jag hade. Jag gjorde mitt bästa. Det är bara att fortsätta jobba hårt och fokusera på klubblaget.

Eva Nyström avfyrar ett skott.
Bildtext Nyström har trivts i Hammarby, men hoppas på att i framtiden få spela för de europeiska storklubbarna.
Bild: SPA

Den europeiska damfotbollsscenen har förändrats rejält på bara ett drygt årtionde. De nordiska lagen hörde tidigare till kontinentens elit, men har tappat terräng då klubbar med större ekonomiska muskler satsat allt mer på sina damlag.

Klubbar som Barcelona, PSG, Chelsea, Arsenal och Wolfsburg har tagit över i den yttersta eliten.

– Självklart lockas jag av de stora klubborna. Damfotbollen har tagit stora steg de senaste åren. Samtidigt är jag fortfarande ung. Jag vill känna mig helt redo, både som spelare och person, innan jag tar nästa steg.

– Sverige var ett lätt, första steg att ta. Någon gång i framtiden vill jag spela i större ligor och större lag.

Korta fakta om Eva Nyström

Ålder: 23 år

Moderklubb: Vuosaaren Viikingit

Studerar: Ekonomi på distans inom ett program för toppidrottare.

Förebild: Mina föräldrar och min familj

Favoritämne i skolan: Matematik

Senast lästa bok: Delia Owens: Där kräftorna sjunger

Bäst med Stockholm: Själva staden och vardagen.

Diskussion om artikeln