Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP-historikern och journalisten Torbjörn Kevin: Regering med SFP och Sannfinländarna genomförbar

Tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin står vid ett bord i ett auditorium med en mapp under armen.
Bildtext SFP sitter med trumfkort på hand inför regeringsförhandlignarna, säger journalisten Torbjörn Kevin
Bild: Yle/Bengt Östling

Svenska folkpartiet har en mycket bekväm sits när regeringsförhandlingarna inleds. Den bedömningen gör journalisten Torbjörn Kevin, som bland annat gett ut SFP:s historik. Kevin berättar också varför han flaggar för en blåröd regeringsbas.

Intervjun med Torbjörn Kevin gjordes innan SDP:s Sanna Marin meddelade att hon avgår som partiledare.

– I de två regeringsupplägg som förekommit i diskussionerna, det vill säga en borgerlig regering eller en blåröd regering, behövs ju flera mindre partier, inklusive SFP, säger Kevin.

Han menar att det är osannolikt att SFP skulle hamna i opposition mot sin vilja på samma sätt som för åtta år sedan.

– År 2015 stängde Timo Soini dörren framför näsan på Carl Haglund. Den risken löper nog inte Anna-Maja Henriksson i det här skedet. I den meningen är det en ganska bekväm sits.

”Fullt möjligt med SFP och Sannf i samma regering”

Efter valkvällen har diskussionen om SFP:s situation gått het. Kan partiet medverka i samma regering som Sannfinländarna, trots att partierna ligger rätt långt ifrån varandra i många frågor?

Kevin uppfattar ett sådant scenario som fullt möjligt.

– SFP:s partiordförande har varit noggrann med att säga att hon inte tänker ta med SFP i en regering som för en sannfinländsk politik. Men om vi talar om en regering som ska ledas av Samlingspartiets Petteri Orpo så är det väl Samlingspartiets politik som den ska föra.

Samtidigt visar en närmare granskning att SFP och Sannfinländarna har en hel del gemensamt, till exempel i ekonomiska frågor.

Ett regeringssamarbete mellan de två partierna skulle förstås kräva kompromisser, till exempel i frågan om tvåspråkigheten.

– Jag tycker det är ganska tydligt att Riikka Purra (ordförande för Sannfinländarna) tonat ner språkaspekten. Som jag ser det är det fullt möjligt att genomföra en regering där båda partierna finns med.

Ulf Kristerssons regering – ett varnande exempel

Ett varnande exempel för SFP:are som drömmer om regeringsansvar går ändå att hitta i Sverige, påpekar Kevin.

– Där ser vi att statsminister Ulf Kristersson (moderaternas partiledare) faktiskt för en rätt Sverigedemokratisk politik. Det kanske inte är relevant i det här sammanhanget, men det är bra att komma ihåg.

I vilket fall som helst har SFP nu en god chans att påverka, kanske mer än under andra omständigheter, givet partiets storlek.

– Det är ganska klart att det är de stora aktörerna som gör upp om själva basen. Men när väl man börjat röra sig mot ett visst regeringsupplägg, då har SFP förstås sin chans att påverka ganska mycket.

Hurdan regering hoppas du på själv?

– Jag trodde aldrig att jag skulle höra mig säga det jag nu säger, men i valet mellan de två aktuella regeringsalternativen som diskuterats så förespråkar jag nog en blåröd regering.

– Vi lever i en väldigt osäker tid. Vi har ett pågående storkrig, vi har nyss blivit medlemmar i Nato och vi har en ekonomi som borde åtgärdas så att alla bidrar till det.

Kevin verkar mena att ett blårött regeringssamarbete skulle bidra till en efterlängtad stabilitet i en tid av kris.

– Det handlar om många parallella utmaningar och det kräver ett handslag över den politiska mittlinjen. Därför står jag här och förespråkar överraskande nog en regeringskoalition som jag aldrig tidigare gillat, säger Kevin och skrattar.

Diskussion om artikeln