Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ordförande för Åbo svenska socialdemokrater: ”Sanna Marins avgång var oväntad men ändå förståelig”

Camilla kronqvist, universitetslärare i filosofi och etik i en korridor i Aurum.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Camilla Kronqvist, ordförande för Åbo svenska socialdemokrater, hade gärna sett att Sanna Marin fortsatt som partiordförande, men förstår Marins beslut mycket väl.

– Vi har ganska besvärliga år bakom oss, både pandemin och utrikespolitiskt med ett nytt Nato-medlemskap och en ny situation med vårt grannland Ryssland.

Att Marin i detta utgångsläge vill skapa utrymme för ett nytt ledarskap och ser det som en chans att varva ner i en roll som inte är lika synlig är ändå inte så överraskande menar Kronqvist och påpekar att Marin varit i rampljuset väldigt mycket.

Hon tillägger att situationen kanske varit annorlunda ifall SDP hade varit i position att bilda regering efter riksdagsvalet och Marin i sådana fall varit statministerkandidat.

– I sådana fall tror jag att det säkert skulle ha varit rätt hård press på henne att fortsätta som statsminister och ta på sig regeringsansvar.

Hade gärna sett Marin fortsätta som ordförande

Kronqvist är själv nöjd med Marins tid som ordförande och statsminister och imponerad över den tidigare regeringens insats. Hon hade gärna sett att Marin hade fortsatt som ordförande, men tillägger att det är förståeligt att enskilda personer i sådana ledarpositioner väljer en annan slags roll.

– Hon har hanterat den här svåra och turbulenta perioden på ett ytterst bra sätt och samtidigt i en situation där hon varit småbarnsförälder och megapolitiker. Bland vissa har hon fått rockstjärnestatus och jag kan nog bara lyfta på hatten för den insats hon gjort, säger Kronqvist.

Kronqvist tror ändå att partiet kommer att gå framåt fastän det blir ett byte av ordförande, eftersom SDP ändå är ett stort parti med olika krafter. Hon påminner om att Marin fortfarande är en del av partiet fast hon inte längre fortsätter som ordförande.

– Jag tror min attityd är rätt representativ för andra inom partiet, att det förstås finns en vilja att ha en ambitiös karismatisk och aktiv partiledare som för partiet framåt. Samtidigt finns det nog en förståelse för de krav som ställs på ledare, speciellt de med rollen som regeringsledare.

Diskussion om artikeln